Cruel Intentions

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cruel Intentions
RežijaRoger Kumble
ProducentNeal H. Moritz
ScenarioRoger Kumble
PredložakLes Liaisons dangereuses; autor:
Choderlos de Laclos
UlogeSarah Michelle Gellar
Ryan Phillippe
Reese Witherspoon
Selma Blair
MuzikaEdward Shearmur
FotografijaTheo van de Sande
MontažaJeff Freeman
StudioOriginal Film
Newmarket Capital Group
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
5. 3. 1999 (1999-03-05)
Trajanje97 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
francuski
Budžet10,5 mil. $[1]
Bruto prihod75,9 mil. $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Cruel Intentions 2 (2000)

Cruel Intentions (sh. Okrutne namjere) je američki igrani film snimljen 1999. godine u režiji Rogera Kumblea, kome je predstavljao cjelovečernji debi. Temelji se na romanu Opasne veze francuskog pisca Choderlosa de Laclosa, ali je scenario, koji je također napisao Kumble, zaplet iz Francuske krajem 18. vijeka premjestio u suvremeni New York, odnosno milje srednjoškolaca iz više klase koji pohađaju elitnu školu i svakodnevnicu krate seksom, drogom, ali i međusobnim spletkama. Protagonist, koga tumači Ryan Philippe, je školski zavodnik kome njegova polusestra (čiji lik tumači Sarah Michelle Gellar), prema kojoj je oduvijek gajio incestuozne žudnje, obeća da će sa njime spavati ukoliko prethodno uspije zavesti mladu i naivnu djevojku (čiji lik tumači Reese Witherspoon) koja se javno hvalila svojim djevičanstvom. Radnja prikazuje kako uspije zavesti svoju žrtvu, ali se pri tome u nju zaljubi, a što na kraju dovede do tragičnih posljedica.

Cruel Intentions je prilično loše prošao kod kritičara, ali je zato postao veliki hit, i to prvenstveno među tinejdžerskom publikom, usprkos cenzorskog rejtinga namijenog starijim gledaocima. To se često tumači izuzetno atraktivnom glumačkom postavom koje su činili neki od mlađih hollywoodskih glumaca koji su tada bili na vrhuncu popularnosti, ali i soundtrackom koji se sastojao od velikih muzičkih hitova među kojima se ističe Bitter Sweet Symphony engleskog rock benda The Verve. Witherspoon i Philippe, koji su u filmu tumačili ljubavnike, za vrijeme snimanja su bili zaručeni, a upravo zahvaljujući njemu su postali velike zvijezde. Sarah Michelle Gellar je, pak, film iskoristila kako bi pokušala svoje glumačku karijeru "žanrovski" odlijepiti od TV-serije Buffy the Vampire Slayer odnosno horora, ali i pokazati kako zna glumiti demonske negativke.

Uspjeh filma je već istog ljeta potakao snimanje TV-serije pod nazivom Manchester Prep koja je trebala poslužiti kao prednastavak; TV-mreža FOX je, međutim, nakon nekoliko epizoda od toga odustala i umjesto toga tri epizode premontirala u cjelovčernji film Cruel Intentions 2 sljedeće godine prikazan u direct-to-DVD distribuciji. 2004. je snimljen još jedan, također direct-to-DVD nastavak pod naslovom Cruel Intentions 3.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Sara Mišel Gelar Ketrin
Rajan Filipi Sebastijan
Ris Viderspun Anet
Selma Bler Sesil
Luiza Flečer Helen
Svusi Kerc dr Redžina Grinbaum
Šon Patrik Haris Ronald
Kristina Baranski Bani
Džošua Džekson Greg
Tara Rid Marsi

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Cruel Intentions (1999)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 23. III 2010. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]