Miriam Makeba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Miriam Makeba
Miriam Makeba i Dizzy Gillespie na koncertu (1991).
Lični podaci
Ime po rođenjuZenzile Miriam Makeba[1]
Datum rođenja(1932-03-04)4. 3. 1932.
Naselje Prospect u Johannesburgu
Datum smrti10. 11. 2008. (dob: 76)
Castel Volturno, Italija
Zanimanjepjevačica
Muzički rad
ŽanrWorld music, narodna, pop rock, jazz
Diskografska kućaManteca, RCA, Mercury Records, Kapp Records, Collectables, Suave Music, Warner Bros., PolyGram, Drg, Stern's Africa, Kaz, Sonodisc
Ostalo
Službene straniceOfficial website

Miriam Makeba (Johannesburg, 4. ožujka 1932. - 10. studenoga 2008.) bila je južnoafrička pjevačica i aktivistica svima znana kao Mama Afrika. Poznata je po tome što se protivila sistemu apartheida, te su je zbog toga južnoafričke vlasti prognale iz svoje zemlje.

Životopis[uredi | uredi kod]

Miriam Makeba rođena je u Johannesburgu 4. ožujka 1932. godine, punim imenom Zenzile Miriam Makeba. Njena majka bila je iz etničke skupine Swazi, a otac joj je umro kada je imala šest godina, potjecao je iz etničke skupine Xhosa. Često je bila skladateljica ili pjevačica u nekim filmovima, kao što je film Bogovi su pali na tjeme. 1960-ih je živjelča u SAD. Njen brak za Stokelyja Carmichaela, kontroverznog pripadnika Crnih pantera 1968. je doveo do raskida ugovora s američkim diskografskim kućama te je nagnao da se odseli u Gvineju. Nakon razvoda sa Carmichaelom se preselila u Evropu. U domovinu se trijumfalno vratila nakon ukidanja apartheida. Umrla je u Castel Volturnu, u Italiji 10. studenoga 2008. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]