Metacentar

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tijelo stabilno pliva ako mu se metacentar M nalazi iznad težišta G.
Prilikom izračuna stabiliteta broda, osnovna veličina koja je potrebna za razmatranje je udaljenost između težišta sustava G, koji je hvatište sile teže i težišta istisnine P koji je hvatište sile uzgona.

Metacentar (oznaka M) je materijalna točka simetričnoga tijela što pliva u vodi, u kojoj pravac nosilac sile uzgona (oznaka B) siječe ravninu simetrije pri pomaku iz položaja ravnoteže (oznaka G). Tijelo stabilno pliva ako mu se metacentar nalazi iznad težišta. Određivanje položaja metacentra važno je u brodogradnji i pri utvrđivanju takozvanih triju uvjeta plovnosti. [1]

Stabilnost broda[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavni članak: Stabilitet broda

Stabilnost broda ili stabilitet broda svojstvo je broda da održava uspravan položaj u svim okolnostima plovidbe. Zbog različitih uzroka brod se u plovidbi ili na vezu nagiba oko neke osi. Najosjetljivije je nagibanje broda oko uzdužne osi, jer brod najviše izlaže pogibelji od prevrtanja. Moment statičke stabilnosti suprotstavlja se nagibanju, a čine ga spreg sila: uzgon, sila koja se zbog oblika trupa pomiče i uspravlja brod, i težina, sila koja naginje brod. Početna statička stabilnost za manje nagibe veća je što je veća takozvana metacentarska visina, a težište broda niže. Metacentarska visina ovisi o obliku trupa broda i čini točku u kojoj smjer sile uzgona presijeca uzdužnu simetralnu ravninu brodskoga trupa. Dinamička je stabilnost broda rad momenta statičke stabilnosti do nagiba broda, do kojega dolazi kada se izjednači rad momenta statičke stabilnosti i momenta nagibanja broda pod dinamičkim djelovanjem vanjskih sila.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. metacentar, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2016.