Mentalna higijena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mentalna higijena
Atomsko sklonište
Žanr Hard Rock, Pop Rock
Izašlo 1982.
Razdoblje snimanja JAM studio, London
Izdavač RTV Ljubljana
Producent(i) John Etchells
Mjesto u diskografiji Extrauterina
(1980.)

Mentalna higijena
(1982.)
Space Generation
(1983.)

Mentalna higijena je peti studijski album pulskog rock sastava Atomsko sklonište.

Album je snimljen u samo dva dana u vrhunskoj produkciji Johna Etchellsa u londonskom JAM studiju. Tekstove i glazbu u cjelosti je napisao Bruno Langer pa time u potpunosti preuzima sve ključne funkcije. Ta će ploča postati njihov najprodavaniji i najpopularniji album te će njome osvojiti sam vrh jugoslavenske rock scene: osvojit će naslov najbolje grupe godine. Mentalna higijena je istovremeno i komercijalna i kvalitetna. Izdala ju je diskografska kuća RTV Ljubljana. Vrhunska glazba i novi, svježi i primjetno drugačiji tekstovi doveli su grupu na vrhunac popularnosti.

Na Mentalnoj higijeni nalazi se najveći hit, a to je Treba imat dušu koja je tri mjeseca bila neosporivi br. 1 na jugoslavenskim top ljestvicama. Jedan dio tiraže ploče Mentalne higijene snimljen je s pogreškom, tako da Treba imat dušu preskače na samom početku. Pored nje, tu su još i: Na palubi jada, Jonhy, Žuti kišobran, Kraljica Cigana...

Najbrža pjesma je Pun mjesec. Album završava pjesmom Mutna Rijeka, čiji je tekst nastao po istinitom događaju. Poznati saksofonist i član grupe King Crimson, Mell Collins, odsvirao je solo dionicu u toj pjesmi, a pojavljuje se i u pjesmi Žuti kišobran. Ploča se, za manje od mjesec dana, prodala u preko 150.000 primjeraka i na kraju dostigla platinastu tiražu.

Članovi grupe[uredi | uredi kod]

Popis pjesama[uredi | uredi kod]

  1. Treba imat' dušu
  2. Na palubi jada
  3. Rahela
  4. Johny
  5. Žuti kišobran
  6. Kraljica Cigana
  7. Pun mjesec
  8. Iza zida
  9. Mutna rijeka