Meduna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Meduna
Lokacija
Države Italija
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Monte Caserine (2306 m)
Monte Burlaton (2121 m)
2306 m
2121 m m
Ušće
  – aps. visina
kod mjesta Ponti di Tremeacque (Prata di Pordenone)
? m
Dužina85 km km
PritokeNoncello, Chiarchia, Tarcenò i Chiarzo
Hidrologija
Protok
  – srednji

m³/s
Ulijeva se uu rijeku Livenza kod mjesta Ponti di Tremeacque (Prata di Pordenone)

Meduna je rijeka u regiji Furlanija-Julijska krajina na istoku Sjeverne Italije , duga 85 km[1], glavna pritoka rijeke Livenze koja u cjelosti teče kroz Provinciju Pordenone.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Meduna se formira u furlanskim Dolomitima od više alpskih brzaca. Najveći se zove Canal grande di Meduna izvire kod Planine Burlaton (2121 m) i teče oko 8 km nizvodno da spoja sa brzacem Canal piccolo di Meduna, koji ima izvor na Planini Dosaip (2062 m) i Vuar koji ima izvor na Planini Caserine Alte (2306 m). Zatim Meduna teče u pravcu istoka do umjetnog jezera Lago di Ca 'Zul.

Meduna zatim teče do visoravni Tramonti di Sopra, tu prima lijevu pritoku Viellia. Neposredno nakon toga Meduna zavija na jug i tu prima sa lijeva potoke; Chiarchia, Tarcenò i Chiarzo. Nakon toga teče do brane Racli, koja je podignuta 1050-ih godina 20. vijeka za umjetno jezero Lago di Tremonti kapaciteta 20 milijuna m³. Meduna zatim kod mjesta Chievolis, prima desnu pritoku Silisia, nastavlja teći prema jugu i prima desnu pritoku Muiè i ulazi u kotlinu Meduno kod mjesta Monteli. Nakon toga se kod mjesta Ponti di Tremeacque (Prata di Pordenone) ulijeva u Livenzu kao njena lijeva i najveća pritoka.

Već nekoliko desetljeća vode Meduna se koriste za proizvodnju električne energije i za navodnjavanje visoravni Spilimbergo. U tu svrhu, izgrađene su tri akomulacije; Lago di Tremonti kod mosta Racli, Lago di Ca 'Zul i Lago di Caselve na pritoci Silisia.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]