Medeni mjesec (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Medeni mjesec
RežijaNikola Babić
ScenarioNikola Babić
PredložakMarko na mukama; autor:
Zvonimir Majdak
UlogeSlobdan Milovanović
Biserka Ipša
Nada Abrus
Ljubiša Samardžić
Pavle Vuisić
Tošo Jelić
Zvonko Lepetić
Ilija Ivezić
Fabijan Šovagović
MuzikaAlfi Kabiljo
FotografijaAndrija Pivčević
MontažaBoris Erdelji
StudioAdria film
Croatia film
FRZ Medeni mjesec
Datum(i) premijere
30. 5. 1983 (1983-05-30)
Trajanje115 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Medeni mjesec je jugoslavenski igrani film snimljen 1983. godine u režiji Nikole Babića. Predstavlja adaptaciju romana Marko na mukama Zvonimira Majdaka, a po žanru je mješavina drame i kriminalističkog filma. Protagonist, koga tumači Slobodan Milovanović je prostodušni mladić iz provincije koji po dolasku u Zagreb otkriva kako će mu njegove seksualne vještine omogućiti lagodan život čim upozna nekoliko tamošnjih imućnih privatnih poduzetnica. Radnja prikazuje kako nastanu problemi čim se otkrije kako su sve one duboko umrežene u kriminal, odnosno kako su se našle pod udarom milicije.

Medeni mjesec je snimljen u vrijeme kada se Jugoslavija već neko vrijeme nalazila u dubokoj ekonomskoj krizi, a što je svoj odraz našlo kako u scenariju, tako i u izuzetno negativnom prikazu tzv. "privatnika" čije je relativno bogatstvo i luksuz bilo u snažnom raskoraku sa ostatkom stanovništva nominalno egalitarne i socijalističke države. Pažnju tadašnje publike, ali i kritike, daleko više je privukao velikim brojem za tadašnje standarde prilično eksplicitnih erotskih scena, a zbog kojih je proglašen "prvim jugoslavenskim (softcore) pornografskim filmom". Usprkos uglavnom loših kritika, kao i zbog toga da ga se relativno rijetko prikazivali, među malim brojem poklonika je sa vremenom stekao svojevrsni kult status. Kasniji su kritičari u prikazu "privatnika" kao bahatih i primitivnih skorojevića pronašli svojevrsno predskazanje fenomena tajkuna u postkomunističkom razdoblju.

Radnja[uredi | uredi kod]

Marko živi mirno u slavonskom selu Grabiku u kojem radi kao blagajnik prodavnice, ali se u njegov život umeša Mile, zagrebački kriminalac, koji zavodi Grozdanu, Markovu ljubav. Tada se Marko razočara i odlazi iz Grabika, ali ga u toku noći autom udari Vanda. Misleći da je povređen stavlja ga u auto i odvodi u Zagreb. Tamo ga ubrzo uvodi u kriminal.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Slobodan Milovanović Marko Bilogora
Biserka Ipša Vanda
Nada Abrus Gracija
Ljubiša Samardžić Rajko
Pavle Vuisić Laza
Otokar Levaj Mile
Tošo Jelić Tošo
Ilija Ivezić Nikola, šef policije
Fabijan Šovagović Sima
Zvonko Lepetić Džek
Ksenia Prohaska Marina
Elizabeta Kukić Konobarica
Vida Jerman
Vladimir Bačić Maks
Antun Kujavec Doktor
Vojkan Pavlović gost u restoranu
Lela Margitić gošća u restoranu
Ivo Fici Šokac sa biciklom
Lena Politeo Nevjestina majka

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]