Međunarodni kodeks nomenklature bakterija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Međunarodni kodeks nomenklature bakterija (ICNB) ili Bakteriološki kodeks i Bakteriološki kod (BC) uređuje naučna imena za taksonomske grupe Bacteria i Archaea.[1][2] Određuje pravila za imenovanje taksona bakterija, u skladu sa njihovim relativnim rangom. Kao takav, jedan je od kodeksa nomenklature u biologiji.

Imenovanjem bakterijskih taksona, prvobitno se bavio Međunarodni kodeks botaničke nomenklature, sve dok ih odatle nije isključio Međunarodni botanički kongres (IBC), 1975. Rani kodeks nomenklature bakterija usvojen je na 4. Međunarodnom kongresu za mikrobiologiju, 1947. godine, ali je kasnije odbačen.

Najnovija verzija, koja je štampana u obliku knjige je Revizija iz 1990,[3] koja ne predstavlja postojeća pravila, a kodeks je izmijenjen. Ove promjene su objavljene u ćasopisu International Journal of Systematic i Evolutionary Microbiology (IJSEM).[2] Pravila je podržao Međunarodni komitet za sistematiku prokariota (ICSP; ranije Međunarodni komitet sistematske bakteriologije, ICSP).

Osnov za upotrebu bakterijskih imena su Odobreni spiskovi[4] sa polazištima iz 1980. Nova bakterijska imena je pregledao i odobrio ICSP, u skladu s Pravilnikom o nomenklaturi, a bio je objavljen u IJSEM.

Od 2011. godine, formalno razdvajanje botaničkih i bakterioloških kodeksa nastavlja da izaziva probleme u nomenklaturi određenih grupa.[5]

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]