Matej Riči

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ambox warning blue construction.svg Jedan korisnik upravo radi na ovom članku! Mole se ostali suradnici da ne uređuju članak dok je ova obavijest prisutna. Koristite stranicu za razgovor na ovom članku ako imate komentare i pitanja u vezi s člankom. Kada radovi budu gotovi, korisnik koji uređuje članak uklonit će ovaj šablon! Hvala na razumijevanju!
Šablon može biti uklonjen ako kroz tri dana od trenutka postavljanja ili posljednje izmjene nema novih izmjena na članku.
Mateo Riči
Macau - panoramio (81).jpg
Ričijev kip u Dolnjem gradu Macao, otvoren 7. avgusta/kolovoza 2010., prigodom 400-godišnjice njegova dolaska na otok
Tradicionalni kineski
Pojednostavljeni kineski
Courtesy name: Xitai
kineski 西

Šablon:Infobox saint


Matej Riči (latinski: Mattheus Riccius Maceratensis; italijanski: Matteo Ricci; kineski jezik: Li Ma Tou, ili Li Ma Dou, tradicijonalni kineski jezik: 利瑪竇), italijanski jezuit, svećenik, misionar, akademik i izumitelj * 6. oktobar 1552., Macerata (Papinska država, danas: Italija), † 11. maj 1610., Peking, Kina.

Životopis[uredi - уреди | uredi kôd]

Talijanski isusovac Matej Riči je najpoznatija ličnost, koja je povezana sa Kineskim misijama. Pri tome mislimo naročito na razdoblje 16. i 17. vijeka, kada su ove katoličke misije naročito cvale.

Smrt i uspomena[uredi - уреди | uredi kôd]

Postigao je čast, da je bio kao prvi stranac - zbog svojih velikih zasluga za Kinu - sahranjen ne u Makau, nego u glavnom gradu Pekingu u Beijingu - na Groblju Žalanu.