Mata Hari (film, 1931)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mata Hari

Greta Garbo (lijevo) u naslovnoj ulozi zajedno sa Ramonom Novarro u sceni filma
Režija George Fitzmaurice
Producent George Fitzmaurice
Irving Thalberg
Scenario Benjamin Glazer
Leo Birinsky
Doris Anderson
Gilbert Emery
Uloge Greta Garbo
Ramon Novarro
Lewis Stone
Lionel Barrymore
Muzika William Axt (van špice)
Fotografija William Daniels
Montaža Frank Sullivan
Studio MGM
Distribucija MGM
Datum(i) premijere
26. decembar 1931 (1931-12-26)
Trajanje 89 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 558.000 $ (proc.)

Mata Hari je američki crno-bijeli špijunski film snimljen 1931. u režiji Georgea Fitzmauricea. Naslovna protagonistica, koja tumači Greta Garbo je Mata Hari, lijepa nizozemska plesačica koja u Parizu za vrijeme prvog svjetskog rata zabavlja i zavodi pripadnike savezničke političke i obavještajne elite koji ne znaju da je ona, zapravo, njemačka špijunka. Radnja prikazuje kako će njenim aktivnostima doći kraj nakon što se iskreno zaljubi u jednu od svojih žrtava - mladog ruskog pilota koga glumi Ramon Novarro. Mata Hari je bio komercijalno najuspješniji film u karijeri Grete Garbo, kao i najuspješniji MGM-ov film godine, te jedan od prvih čiji je prihod izvan američkih granica bio blizak onim u samim SAD.[1] Mata Hari se danas smatra jednim od najpoznatijih filmova u karijeri švedske glumice, ali i najvažnijih za stvaranje legende o liku špijunke koju je tumačila.

Ne znajući za ovaj film, hollywoodski studio Paramount Pictures je također snimanje vlastitog filma o Mati Hari, u kome je naslovnu ulogu trebala tumačiti Marlene Dietrich. Kada je Paramount doznao za MGM-ov projekt, promijenio mu je scenario i imena likova i napravio pod imenom Dishonored.

Mata Hari danas ne postoji u svom originalnom obliku, jer je godine 1935. nakon stupanja na snagu Produkcijskog kodeksa izrezao i uništio šest minuta sa "problematičnim" scenama implicitno seksualnog sadržaja koje nisu više bili u skladu sa strogim cenzorskim kriterijima.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Ellenberger, Allan R. (2009). Ramon Novarro: A Biography of the Silent Film Idol. McFarland. str. 114. ISBN 978-0-7864-4676-6. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]