The Sin of Madelon Claudet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Sin of Madelon Claudet
omot video-kazete
RežijaEdgar Selwyn
ProducentIrving Thalberg
ScenarioCharles MacArthur
Ben Hecht (van špice)
PredložakLullaby; autor:
Edward Knoblock
UlogeHelen Hayes
Lewis Stone
Jean Hersholt
Robert Young
FotografijaOliver T. Marsh
MontažaTom Held
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
24. 10. 1931 (1931-10-24)
Trajanje75 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

The Sin of Madelon Claudet (sh. Grijeh Madelon Claudet) je američki crno-bijeli film snimljen 1931. u režiji Edgara Selwyna. Po žanru je drama, a predstavlja adaptaciju kazališnog komada The Lullaby Edwarda Knoblocka. Naslovna protagonistica, koju tumači Helen Hayes, je naivna kćer francuskog seljaka koja ostane trudna s američkim umjetnikom te se, nastojeći prehraniti svog vanbračnog sina, počinje baviti prostitucijom. Iako su kritičari film nazvali "srcedrapateljnim", Hayes je dobila izuzetne pohvale za svoju ulogu te za nju osvojila Oscar. Madelon Claudet je imao zapažen nastup i na 1. međunarodnoj filmskoj smotri u Veneciji, gdje je osvojio dvije nagrade publike.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Nakon što zapostavljena žena Alice (Karen Morley) odluči napustiti svog muža, doktora Lawrenca (Robert Young), njegov je prijatelj, doktor Dulac (Jean Hersholt), zaustavi i ispriča joj životnu priču jedne druge žene, naivne kćeri francuskog poljoprivrednika, Madelon Claudet (Helen Hayes). Njen momak, američki umjetnik Larry Maynard (Neil Hamilton), nagovori je da pobjegne s njim. Međutim, on se mora vratiti u SAD jer mu se otac razbolio. On tamo izda Madelon i stupi u brak sa ženom koju njegovi roditelji podržavaju.

Bez njegovog znanja, Madelon rodi sina. Kad se njen ljubavnik ne vrati, njezin otac (Russ Powell) je nagovori da se uda za poljoprivrednika Huberta (Alan Hale). Međutim, kada odluči ne ostaviti svog nezakonitog sina, Hubert i njen otac je napuste. Ona postane ljubavnica jednog starijeg poznanika, grofa Carla Borettija (Lewis Stone), dok se njezini prijatelji, Rosalie (Marie Prevost) i Victor Lebeau (Cliff Edwards), staraju o njenom sinu.

Nakon nekog vremena Carlo je zaprosi i Madelon pristane. Međutim, kada odu da to proslave, Carla uhapse kao kradljivca dragulja. On počini samoubistvo, a Madelon osude na 10 godina zatvora kao njegovu saradnicu, iako je potpuno nevina.

Kada je 1919. napokon puste, ona ode vidjeti svog sina Lawrenca, koji sada živi u državnom internatu. Razgovor sa doktorom te škole pokaže se ključnim. Dr. Dulac otkrije da, budući da mu je otac bio kriminalac, on ne može dobiti bolji posao. Odlučna da ne bude slično breme svome djetetu, ona sinu kaže da mu je majka umrla.

Madelon je odlučna finansirati Lawrencovo medicinsko obrazovanje, ali krajem Prvog svjetskog rata milioni Francuza su se vratili iz vojske i nema dovoljno posla. Nakon što je jedan čovjek greškom zamijeni za prostitutku, ona se počne time i baviti. Zbog starosti i sve lošijeg izgleda prisiljena je na krađu, ali na kraju ipak ispuni svoj cilj kada Lawrence diplomira.

Stara i siromašna, odluči se odreći svoje slobode i posvetiti državnoj dobrotvornoj ustanovi, ali ipak posjeti svog sina još jednom, praveći se da je pacijent. Pri odlasku sretne Dr. Dulaca, koji je prepozna i nagovori svog prijatelja, Dr. Claudeta, koji nije svjestan njenog identiteta, da je obezbjeđuje. Čuvši za njeno požrtvovanje, Alice Claudet Lawrencu predloži da pozove Madelon da živi s njima.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]