Majstori, majstori

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Majstori, majstori
RežijaGoran Marković
ProdukcijaAleksandar Stojanović
ScenarioGoran Marković
Miroslav Simić
UlogeSemka Sokolović-Bertok
Bogdan Diklić
Pavle Vuisić
Ljuba Moljac
Aleksandar Berček
Tanja Bošković
Zoran Radmilović
MuzikaZoran Simjanović
Premijera1980.
Jeziksrpskohrvatski
Trajanje83 min.
Država SFR Jugoslavija
Kompanija
StudioArt film 80
Zvezda film
Ineks film - Beograd
Union film
Kinema Sarajevo
Budžet$25 mil
Zarada$49,7 mil
Tehnička ekipa
KameraMilan Spasić
MontažaOlga Obradov
Vuksan Lukovac
ScenografijaMarina Milin
Majstori, majstori na Internet Movie Database

Majstori, majstori je jugoslovenski film snimljen 1980. godine u režiji Gorana Markovića koji je pisao i scenario zajedno sa Miroslavom Simićem.[1] Film je nazvan po prvom stihu pesme „Majstori u kući“ književnika Aleksandra Sekulića [2] koju recituje u jednoj od završnih scena pijani nastavnik koga igra Aleksandar Berček.

Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa Vip mobile, Oktobar filmom i Art film 80 je digitalno obnovila ovaj film. Premijera je održana 24. septembra 2020. godine na otvorenoj lokaciji na Tašmajdanu.

Radnja[uredi | uredi kod]

Film prati dešavanja i zamršene odnose u jednoj osnovnoj školi u Beogradu, a naizgled centralni događaj predstavlja svečani ispraćaj u penziju dugogodišnje čistačice Keve.

Na dan odlaska čistačice u penziju u školu dolazi inspektor kako bi istražio prijavu protiv zamenika direktora škole. Iako zamišljena kao prilika za opuštanje, oproštajna zabava kreće sasvim drugim smerom. Odlazak čistačice predstavlja idealnu priliku za još jednu zabavu o državnom trošku. Dok se veselje priprema, ambiciozni inspektor otkriva kako u naizgled sjajnoj školi vlada netrpeljivost. Čistačica, uređena i našminkana i mladi inspektor, nošen žarom istrage, dospevaju na isto mesto - banket, koji će da postane sve osim "dostojanstvenog oproštaja".[1]

Uloge[uredi | uredi kod]

Produkcija[uredi | uredi kod]

Film je sniman u osnovnoj školi „Đorđe Krstić” u Žarkovu.[3] Snimljen je za 18 dana, bez budžeta, a vlast ga je odmah cenzurisala.[4] Bogdan Diklić glumio je u svom maturskom odelu.

U Dvorani Kulturnog centra Beograd, na proslavi povodom 40 godina od premijere filma Goran Marković je rekao kako mu velika glumica Rahela Ferari nije oprostila što je umesto nje za ulogu čistačice Keve angažovao pravu čistačicu iz Narodnog pozorišta Smilju Zdravković, kojoj je to bilo prvo i jedino pojavljivanje na filmu.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 https://mojtv.net/film/7385/majstori-majstori.aspx
  2. 2,0 2,1 https://www.kinoteka.org.rs/40-godina-filma-majstori-majstori-gorana-markovica/
  3. https://www.politika.rs/scc/clanak/464005/Majstori-majstori-u-Kinoteci-i-onlajn
  4. https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/film-tv/3158527-majstori-majstori-goran-markovic-mira-banjac

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]