Liburnska božanstva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Liburnija u I stoljeću

Liburnska božanstva su dio kulturno-socijalnog fenomena zasnovanog na zemljoradnji i stočarstvu i u znatnoj mjeri na orijentaciji Liburna prema Jadranskom moru uz stalnu prekomorsku razmjenu. Ta je činjenica vidljiva i u arheološkim nalazima koji svjedoče da se materijal Liburna razlikuje od onoga u balkanskom zaleđu.[1]

Navedene aktivnosti su arheološki posvjedočene od najranijih vremena, a intenzivno su primjetne kroz cijelo željezno doba. One su u starijim epohama dovele do stvaranja kultova plodnosti, čiji se začeci mogu tražiti u neolitskom periodu i životu praindoeuropskih zajednica. Kultovi su se vrlo dobro očuvali kod Liburna sve do prvih stoljeća nove ere, od kada ih je moguće pratiti na epigrafskim spomenicima. [2]

Interpretatio romanum[uredi | uredi kod]

Religijske predstave liburnskog stanovništva produžile su svoj život pod Rimljanima dijelom neizmjenjene, a dijelom u novom obliku i ruhu. Rimljani su se brzo uvjerili da među brojnim domaćim božanstvima postoje i takva koja u mnogo čemu odgovaraju božanstvima iz njihove vlastite religije. Prevođenje autohtonih božanstava u rimski panteon i predijevanje njihovih domaćih imena na latinske poznato je kao interpretatio romanum.[3]

Ženska božanstva[uredi | uredi kod]

Podizanje žrtvenika epihorskim božanstvima nije potvrđeno prije nastanka Rimskog Carstva što je posljedica sve jače romanizacije. Primjetna je znatna dominacija autohtonih ženskih božanstva što dokazuje značajnu društvenu ulogu žena i intenzivnost ženskog principa u liburnskom panteonu. Znatan postotak imena ženskih božanstava s obzirom na muška razlikuje teritoriju Liburnia i Histra od ostalih susjeda. Poznato je osam imena od istočne obale Istre do Krke: Latra, Sentona, Anzotika, Irija, Ika, Eja (Heija), Jutosika i Aitika

Velik broj ženskih epihorskih božanstava možda je usko vezan za dominantniju ulogu žena u liburnskom društvu. što ne mora značiti da su Liburni živjeli u matrijarhatu. Ženska povlaštena uloga razvila se iz društvene situacije, u kojoj su muškarci većinu vremena boravili na moru baveći se važnim liburnskim granama privrede, poput trgovine, ribarenja i gusarstva.

Latra[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Latra

Žensko božanstvo koje se izdvaja po broju posveta u Liburniji je Latra. Poznato je ukupno dvanaest epigrafskih spomenika koji su bili posvećeni ovoj liburnskoj božici. Po rasporedu i broju nađenih natpisa njih šest nađeno je u Nedinumu te se nameće zaključak da je središte Latrina kulta bilo upravo u današnjem Nadinu. Prema interpretacijama, temeljni karakter kulta odnosio se na plodnost zemlje i ljudi. Kult je s vremenom poprimio zaštitnički karakter nad rodovima i porodicama, odnosno Latra je postala zaštitnica neditanskog plemena.

Uz spomenute, dva su nađena u Aseriji, dva u Koriniju te jedan na Roškom slapu. Jedini natpis nađen izvan Liburnije jest iz Salone.[4]

Ostale božice[uredi | uredi kod]

Ime božice Sentone poznato je s osam natpisa koji su pronađeni na prostoru od današnjeg Labina do Plomina u Istri. Postoji razmišljanje da bi Sentonu trebalo izjednačiti s Herom (boginja braka), čiji su tragovi kulta nađeni u blizini. Sentoni zavjetuju i došljaci i romanizirano autohtono stanovništvo.[2]

Anzotika je poznata po dvjema posvetama iz Enone, današnjeg Nina. Kako nije posvjedočen njezin kult izvan Nina te u skladu s rasprostranjenošću Latre na nadinskom području, može se zaključiti da je kod Liburna pretežno svaka zajednica imala svoj kult regionalnoga karaktera. Na jednoj posveti, Anzotica je bila poistovjećena s rimskim božanstvom Venerom, boginjom ljubavi, ljepote i braka.

Ime božice Aitike (Aitica) poznato je samo s jednog natpisa pronađenog u Rapcu kraj Labina, na teritoriji antičke Albone. Njen epitet je Augusta. Ženski lik u lijevoj ruci drži klas, što se povezuje s kultom Demetre (u grčkoj mitologiji boginji zemlje, ratarstva, plodnosti, a u prvom redu žita) i Kore, odnosno sa htoničkim (podzemni svijet) i fertilnim elementima, kakve je mogla imati i liburnska božica.

Muška božanstva[uredi | uredi kod]

S područja Liburnije poznato je nekoliko nalaza njegovanja božanstva Silvana, i to iz Privlake, Karina i Zadra.

Postojao je autohtoni kult Silvana kao ostatak autohtone komponente muškog božanstva plodnosti koje se osnivanjem grčkih kolonija i širenjem helenizma poistovjećivao s grčkim Panom. Na širem dalmatinskom području (najviše zastupljen na području Dalmata) bio je izuzetno popularan i likovno prikazivan kao stariji bradati muškarac sa srpom, u pratnji psa i s kozjim nogama. U pratnji Silvana često su nimfe i Dijana, a karakteristično je i što se na nekim prikazima na nimfama pojavljuje ‘ilirska’ nošnja.

Širenjem rimske prevlasti, Silvan je u liku mlađeg muškarca koji je sličniji italskom načinu prikazivanja, kao bog poljoprivrede, šuma i stočarstva. Dobio je još neke likovne značajke italskog boga zajedno s različitim regionalnim interpretacijama.

Kult Silvana kakav je poznat iz natpisa i prikaza je važna karika u promatranju procesa interpretatio romanum te taj proces nipošto nije jednostavan i istovjetan na svim područjima rimske provincije Dalmacije, što je utjecalo i na različito poimanje i prikazivanje Silvana.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Filip Budić: ŽENSKA BOŽANSTVA NA JADRANU U ODNOSU PREMA GRČKIM MITOVIMA O JADRANU”. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - Odsjek za arheologiju - Filozofski fakultet, Zagreb, 2016. Pristupljeno 9. 2. 2016. 
  2. 2,0 2,1 „Sara Iglić (diplomski rad): Uloga religije u romanizaciji Liburnije”. Sveučilište u Zadru - Odjel za arheologiju - Diplomski sveučilišni studij arheologije (jednopredmetni), 2017. Pristupljeno 5. 10. 2023. 
  3. „Ivo Bojanovski: BOSNA I HERCEGOVINA U ANTIČKO DOBA - Petrovačko polje”. Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1988. Pristupljeno 9. 2. 2016. 
  4. „Liburni”. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021.. Pristupljeno 5. 10. 2023.