Le avventure di Pinocchio

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Pinocchio (razvrstavanje).
Le avventure di Pinocchio
Pustolovine Pinocchija
Autor(i)Carlo Collodi
IlustratorEnrico Mazzanti
Država Italija
JezikItalijanski jezik
Žanr(ovi)dječja književnost
IzdavačLibreria Editrice Felice Paggi
Datum izdanja1883.
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
nema nema

Pustolovine Pinocchija (ital. Le avventure di Pinocchio) je roman koga je napisao italijanski književnik Carlo Lorenzini, poznatiji pod pseudonimom Carlo Collodi.

Knjiga o Pinokiju se prvobitno zvala „Priča o lutku“ ital. Storia di un burattino i izlazila je u nastavcima prvom Italijanskom dečjem časpisu „Žurnal za decu“, iako prvobitno nije bila namenjena deci. Danas je u svetu poznata i pod imenom „Pinokio“. Posle njegove smrti, osnovana je nacionalna fondacija koja je nosila njegovo ime i park posvećen Pinokiu.

Knjiga je prvobitno namenjena odraslima i imala samo prvih 15 glava današnje knjige. Kako se izdavaču nije svideo kraj, koji je po njegovom mišljenju bio surov, uspeva da nagovori Kolodija da ga promeni. Kolodi je, umesto da promeni kraj, nastavio da piše nove glave (od 16 do 36). zahvaljujući kojima od prvobitne zamisli da bude knjiga za odrasle, postaje knjiga za decu.

Crkva je iznela svoje neslaganje sa tekstom, tvrdeći da može da izazove pobunu. Prva skicirana verzija knjige pojavljuje se 1883. godine. Crteže je radio Enriko Macanti. Po ovoj knjizi Volt Dizni je snimio 1940. čuveni crtani film „Pinokio“.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]