Lešočki manastir

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lešočki manastir
{{{opis_slike}}}
Lokacija selo Lešok, Tetovo,  Makedonija
Koordinate 42° 3′ 50″ S, 21° 1′ 58″ I
Godine izgradnje 1321
Renoviran 17. vijek, 19. vijek, 21. vijek
Srušen 1690, 2001
Religija pravoslavlje
Patron sv. Atanazije
Arhitektonski stil bizantska umjetnost
Materijal kamen, cigla

Lešočki manastir (makedonski: Лешочки манастир) se nalazi u blizini sela Lešok, pored grada Tetova, u Republici Makedoniji.

Manastir se nalazi se pored sela Lešok, na padinama Šar planine, na nadmorskoj visini od 610 m. Unutar manastirskog kompleksa nalaze se dvije crkve; crkva Uspenja Presvete Bogorodice i crkva sv. Atanazija, konaci, gospodarske zgrade i kambanarija (zvonik) ovaj današnji je iz 19. vijeka).

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice, selo Gorno Lešok

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Točno vrijeme izgradnje crkve Uspenja Presvete Bogorodice je i danas nejasno. Najstariji dokumenti u kojoj se crkva spominje potječu iz prve polovice 14. vijeka, iz 1326 ali ima nekih pokazatelja koji ukazuju na to da je podignuta i prije 14. vijeka.[1] Crkva je ima tlocrt u obliku trolista (trikonhosa), narteks joj je dograđen naknadno. U crkvi postoje tri sloja fresaka, iz tri različita razdoblja. Najstariji donji sloj je iz vremena izgradnje crkve (14. vijeka), srednji sloj je iz 17. vijeka, a posljednji najviši je iz 1879 godine. Ovaj sloj fresaka je rad slikara Mihajla Gjurčinova i njegove radionice iz Galičnika. On je i autor nekoliko ikona na crkvenom ikonostasu.

Dio ikonostasa iz crkve Uspenja Presvete Bogorodice

1818 godine na mjesto igumana dolazi Kiril Pejčinović, koji je na tom mjestu ostao do svoje smrti 1845. Njegovim dolaskom, sa Svete gore Atos, manastir i njegovi konaci su temeljito obnovljeni i nanovo oslikani. Istovremeno pokrenuta je i biblioteka, sa školom. U to vrijeme manastir je postao značajni prosvjetiteljski i kulturni centar Makedonije i šire regije.

U manastirskom dvorištu nalazi se grob slavenskog prosvjetitelja Kirila Pejčinovića (1770-1845). Njemu u čast u manastiru se održavaju tradicionalni Međunarodni susreti književnih prevodilaca.

U blizini Lešočkog manastira, kod sela Brezno, nalaze se ostatci starije crkva sv. Atanazija. Ta crkva je iz 14. vijeka izvrstan je primjer bizantske arhitekture. Dio mramornih stupova, dijelovi crkvenog ikonostasa, danas se nalaze u Gradskom muzeju Tetovo.

Danas su manastrirski konaci za vrijeme ljeta u funkciji turizma, u njima je moguće odsjesti. Pored manastira je autobusna stanica, sa koje voze autobusi na redovnim linijama za Tetovo.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]