Kubrat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Khan Kubrat (bug: Кубрат; grč. : Χουβρατις; engl. : Kubrat, Kurt) je bio prabugarski vladar kome je pripisana zasluga za stvaranje Stare Velike Bugarske 632. godine, kada je porazio Avare i ujedinio sva prabugarska, a i ostala plemena na toj teritoriji.

Istorija i minato

[uredi | uredi kod]

Kubratovo ime je prvi put spomenuto od strane patrijarha Nikifora I. od Konstantinopolja (Patriarch Nikephoros I of Constantinople) u njegovom delu: Istorija sintomus brevarium (Historia syntomos, breviarium) iz 9. veka.

U spisku bugarskih knezova Kubrat je spomenut kao Kurt iz klana Dulo. Neki izvori ga povezuju kao jednog od naslednika Atile, po majčinoj liniji kao pripadnika Ermi klana (Ermy clan), pošto mu je rod po majci Organa bio poticao iz tog klana.[1]

Kubrat je bio izvesno vreme Vizantijski talac kao zaštita od dinastijske borbe za prevlast u Turskom Kaganatu. Kao što je vizantijski istoričar, iz 7. veka Jovan od Nikije (John of Nikiu), zabeležio:

Kubrat (Quetrades), princ od Huna (Moutanes), i Organov nećak (nephew of Kuemaka), je bio kršten i kao mali poslan da se školuje u Konstantinopolj gde je postao blizak prijatelj sa imperatorom Herakliusom (Heraclius).[2]

Kubratova godina rođenja je nepoznata, jedino što je sigurno je njegov boravak u Konstantinopolju, krštenje, školovanje, prijateljstvo sa imperatorom Herakliusom (610. - 640.) i dobijanje titule patricije koja je i pronađena na prstenu u njegovom grobu.

Kvota patrijarha Nićifora' Kratka istorija[3] gde spominje Kubrata kao vladara Onogura.

Po povratku iz Konstantinopolja preuzima vlast od Organa koji je u njegovom odsustvu vladao Onogurima. Isteravši Avare sa svoje teritorije, ujedinjenjem svih prabugarskih plemena, Kubratovo carstvo se prostiralo od delte Dunava do reke Volga. Kubrat je bio jedan od retkih koji je svoju vladavinu proveo u miru sa Vizantijom, verovatno zbog prijateljstva sa imperatorom i poštovanjem vizantijske kulture, sa kojom je odrastao za vreme svog boravka u Konstantinopolju.

Kubratov grob

[uredi | uredi kod]

U 1912. godini Ukrajinski seljak u blizini Poltave, je prilikom obrade zemlje otkrio grobnicu sa velikom količinom dragocenosti, srebra i zlata (52kg), uključujući i prsten koji je omogućio i olakšao, identifikaciju pošto je bilo izgravirano sa podacima Kubrat knyaza (Chouvr(a)Tou patr(i)k(iou)), a što je bio status koji je on imao u Vizantiji.

Izvori

[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]
Prethodnik:
Organa
Vladar Velike Bugarske

632 - 665

Nasljednik:
Kuver