Kuči

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kuči
Mjesto
Rodonačelnik Drekale Kastrioti
Oblast Brda
Poznate ličnosti
Rivali Piperi

Kuči su crnogorsko-brdsko pleme podijeljeno je u tri oblasti: Starokuči, Novokuči (općenito: Drekalovići) i Zatrijebčani.

Novokuči (Drekalovići) su podrijetlom iz Albanije, a njihov rodonačelnik je bio Drekale Kastrioti, iz albanskog plemena Berisha, koji je, po vjerovanju, bio šukununuk Skenderbega. Novokuči i Zatrijebčani su bili do 1638. godine jedan rod, ali se tada razdvajaju po vjeri, a kasnije i po jeziku, jer je Drekaloviće te godine, na njihov zahtjev, preveo sa katoličke u pravoslavnu vjeru, crnogorski vladika Visarion Boljević.

Kao porodičnu krsnu slavu, slave sv. Nikolu (Nikoljdan), dok Starokuči slave Mitrovdan, po čemu ih se razlikuje.

Poznatiji Kuči[uredi - уреди | uredi izvor]

Crnogorski pisac Marko Miljanov vojvoda Novak Milošev (Vujošević) Vujadinović, (Drekalović) nedvojbeno je najpoznatiji čovjek iz Kuča. Bivši predsjednik Crne Gore (u okviru SRJ) Momir Bulatović je iz Kuča, ali to su manji dio Bulatovića, koji su doselili iz plemena Rovca.

Kuči su košarkaški trener Duško Vujošević, teniserka Ana Ivanović, komandant Srpske garde Đorđe Božović Giška, poznati fudbaler Vasilije Mijović i poznati portfolio menadžer Predrag Pavićević.

A najčuveniji među Kučima je i Goran Vuksanović. Čuveni pronalazač i računarski mag. Radio je za niz svetskih ustanova od kojih naročito ističemo Univerzitet MIT i NASA.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Pohara Kuča