Krav maga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Krav maga je praktičan i taktičan metod borenja, koji obučava kako da se spreči, razreši i prevaziđe bilo koja vrsta nasilja i napada. Krav Maga obučava praktikanta, u temama samoodbrana, samozaštite, borilačkim i borbenim veštinama, kao i veštinama zaštite drugih na jedinstven i svestran (iscrpan) način učenja.

Krav Maga je nastala u Izraelu, pod pritiskom realnih životnih zahteva i okolnosti. Osnivač Krav Mage je Imi Lichtenfeld, a sistem nastavlja da se razvija i modifikuje od strane Eyala Yanilova i vrhunskih instruktora Krav Maga Global (KMG) organizacije.

Krav Maga je horizontalan sistem, sa jedinstvenim i logičnim pristupom. Laka je za učenje i pamćenje, primenjuje se prirodno i instiktivno, i praktično se može upotrebiti pod stresnim okolnostima. Esencijalni deo Krav Mage je jedinstven proces učenja, metodologija i način obuke.

Krav Maga između ostalog uključuje i teme:

predostrožnosti, prevencije, izbegavanja i odstupanja bacanja i padovi u svim mogućim uslovima, pravcima i uglovima napadi i kontranapadi izvedeni na sve moguće mete, distance, uglove, pravce i u svim ritmovima, izvedenim iz svih mogućih položaja i telesnih pozicija upotreba svih mogućih uobičajenih predmeta i objekata u odbrambene svrhe odbrana od nenaoružanih napada: udaraca rukama, nogama i ostalim delovima tela oslobađanje od svih vrsta hvatova, držanja, zahvata odbrana od svih mogućih pretnji i napada nožem, oštrim predmetima, palicama, tupim predmetima i svih vrsta vatrenog oružja (duga i kratka cev) Rešavanje gore navedenih napada i pretnji izvedenih iz svih mogućih pravaca i okolnosti. Izvedenih od strane jednog ili više napadača. Kada se takvi napadi dešavaju na različitim mestima, u svim nepovoljnim pozicijama i telesnim položajima, uključujući zatvoren (ograničen) ili otvoren prostor; u hodniku, na stepeništu, u autu.

Na svim vrstama zemljišta, u vodi, kada su nam pokreti ograničeni, stojeći, u pokretu, sedeći, ležeci na leđima, boku ili stomaku.

Fizička i mentalna kontrola i razoružavanje Krav Maga priprema praktikanta da funkcioniše pod svim uslovima i scenarijima, u svakom borbenom okruženju, shodno njihovim potrebama, riziku sa kojim se susreću, i opisu radnog mesta.

Krav Maga omogućava i pospešuje tehnički, taktički, fizički i mentalni napredak i usavršavanje.

Krav Maga sadrži poseban pristup, taktiku, tehniku, teme, drilove i trening metode za različite sektore: civile, pripadnike policijskih snaga, zatvorske čuvare i stražare, vojsku, osoblje obezbeđenja kao i osoblje za blisku zaštitu, obaveštajne agente, antiterorističke jedinice, vazdušne maršale, specijalne i komando jedinice.

OSNIVAC KRAV MAGE

Osnivač Krav Mage, Imi Lichtenfeld, rodjen je u Budimpešti. Odrastao je u Bratislavi,Slovačka. Još kao mlad Imi se počeo baviti širokim spektrom sportova. Prvo se počeo baviti plivanjem, a kasnije i gimnastikom, rvanjem, boksom. Godine 1928 postaje juniorski šampion Slovačke u rvanju.Naredne 1929 godine uzima šampionsku titulu u seniorskoj kategoriji. Iste godine postaje nacionalni šampion u boksu i gimnastici. Vremenom se fokusirao prvenstveno na rvanje, kao takmičar i kao trener.

Sredinom 30-ih godina 20-og veka prilike su se počele menjati u Bratislavi i Evropi. Pojavile su se fašisticke i antisemitske grupe, koje su imale za cilj da proteraju lokalnu jevrejsku zajednicu. Spletom okolnosti Imi postaje vodja grupe mladih jevreja, uglavnom sportista, koja je imala ulogu da spreči napade i zaustavi upade antisemitskih bandi u lokalne jevrejske četvrti.

Zbog svojih aktivnosti i zbog pritiska antisemista na lokalnu vlast, godine 1940 Imi je prinudjen da napusti svoj dom i familiju. Ukrcao se na poslednji brod koji je izmakao iz ruku nacista. Brod je krenuo put Izraela, tada je to bila Palestina. U medjuvremenu Imi napušta brod, i njegov put traje pune 2 godine, kada on najzad stiže u Palestinu. Po dolasku u Palestinu Imi se pridružuje jevrejskom oslobodilačkom pokretu Hagani, koji se borio za osnivanje države Izrael. Godine 1944 on počinje sa fizičkom pripremom boraca kao i sa njihovom obukom u plivanju, rvanju, upotebi i odbrani od noža. Tokom tog perioda Imi je obučavao većinu elitnih jedinica Hagane i Palmacha (udarne snage Hagane i prethodnice specijalnih jedinica IDF-a), uključujući i Pal-Yam kao i veliki broj pripadnika policije. Godine 1948 kada je stvorena država Izrael i kada su oformljene Izraelske Odbrambene Snage IDF, Imi biva postavljen za Glavnog instruktora za fizičku obuku i Krav Magu u IDF-ovoj Školi Borbene Obuke. U IDF-u je služio oko 20 godina, i tokom tog perioda je razvio i uobličio svoj jedinstven metod samoodbrane i golorukog borenja.

Po završetku aktivne službe, Imi počinje da adaptira i modifikuje Krav Magu za potrebe civila. Formira metod tako da odgovara svima – muškarcima i ženama, starima i mladima. Sistem pogodan za bilo koga, kome je metod potreban kako bi zaštitio sopstveni život, ili da preživi napad sa minimumom povreda, bez obzira koja je pozadina napada – kriminalna, nacionalna ili neka druga. Kako bi proširio svoj metod on otvara 2 škole, jednu u Tel Avivu i drugu u Netanyi. Putuje i obučava širom sveta i Izraela. Lično nadgleda i kontroliše trening progres.

Na kraju Imi, učitelj, borac i pre svega veliki čovek, umire 9-og januara 1998. godine, dok je kraj njega bio njegov najbolji student i naslednik Eyal Yanilov.

GLAVNI INSTRUKTOR

Eyal Yanilov (rodjen 1959 godine) studirao je Krav Magu pod patronatom osnivača Imi Lichtenfelda, i bio je njegov najbliži asistent i učenik od početka 80`ih. Krav Magu izučava od 1973 godine i trenutno je najviše rangirani instruktor. G. Eyal je jedina osoba koja poseduje najviši rang, koji mu je dodelio Imi (majstorski nivo 3 (ekspert nivo 8.) i poseduje jedinstvenu diplomu “Founder’s Diploma of Excellence“, diploma je dodeljena samo dvema osobama.

G. Eyal je dugo bio asistent u školi g. Eli Avikzara. Nedugo posle Imi ga postavlja na mesto predsedavajućeg Krav Maga profesionalnog komiteta. Eyal je bio zadužen za pripremanje i ažuriranje Krav Maga nastavnog plana i programa. Radeći na tom mestu njegov zadatak je bio da u sistem uvede najnovija dostignuća iz oblasti borilačkih veština, akumulira nova znanja, radi na adaptaciji tehnika i uvodjenja u primenu najnovijih trening metoda. Od početka 80`ih počinje da predaje u inostranstvu. Od tada je Eyal održao mnoge instruktorske kurseve širom sveta, pod patronatom Izraelskog ministarstva obrazovanja i IKMF-a. Eyal zajedno sa svojim najnaprednijim studentima koji rade kao lokalni direktori ili šef instruktori u svojim zemljama, jesu ključna snaga u širenju Krav Maga učenja širom sveta. G. Yanilov se trenutno nalazi na funkciji predsedavajućeg i šefa instruktora KMG-a, kao i direktora Internacionalne Krav Maga Škole. Na tim dužnostima on je zadužen za razvoj definisanje i širenje sistema.

G. Yanilov je diplomirao na odseku za trenere i instruktore pri Wingate Institutu za sport i fizičku kulturu, a takodje poseduje i diplomu elektrotehnickog fakulteta. Proveo je godine u obučavnju pripadnika elitnih jedinica i personala specijalnih i antiterorističkih timova, predavajući na koledzu za instruktore fizičkog obrazovanja.

Od ranih 80′ih Eyal obučava najraznovrsnije grupe ljudi, na različitim seminarima i kursevima; obične civile koji dolaze da nauče samoodbranu, vojne jedinice, policijske jedinice, kazneno popravni personal, specijalne jedinice, SWAT timove i druge bezbednosno orijentisane formacije u Izraelu, Evropi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi.

U tom kontekstu on se specijalizovao u poboljšanju borbenih sposobnosti i opšte fizičke spremnosti personala ovih grupa.

Eyalov glavni cilj danas je obrazovanje budućih Krav Maga instruktora širom sveta i rado će podržati svaku takvu inicijativu.