Kraljevački partizanski odred

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kraljevački narodnooslobodilački partizanski (NOP)odred „Jovan Kursula je formiran 27. avgusta 1941. godine na planini Goču više Kraljeva.

Komandant odreda bio je Pavle Jakšić, narodni heroj, politički komesar Miro Dragišić Piper, zamenik komandanta Vladimir Radičević, intendant Žika Čukulić i odredski lekar i član Štaba odreda Gojko Nikoliš, narodni heroj.

U sastavu odrda su se nalazile četiri čete: gočka, dragosinjačka, čibukovačka i prekomoravska. Odred se ubrzo naoružao posle smele akcije na železničku stanicu u Kraljevu.

Kraljevački odred je 19. avgusta 1941. godine izvršio akciju na Ibru. 29. septembra 1941. godine oslobođeno je Ušće i porušen most, zatim je oslobođena Raška, Mataruška banja i Vrnjačka banja. Partizani su držali u svojim rukama držali 80 kilometara železničke pruge Kraljevo-Kosovska Mitrovica.

27. septembra 1941. godine 17 članova bleh-muzike Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kraljeva, marširajući uz muziku, je izašlo iz grada i stupilo u Kraljevački NOP odred.

4. oktobra 1941. godine opkoljava se Kraljevo, u kome su bile velike snage okupatorske vojske.

Deo Kraljevačkog odreda, posle povlačenja iz Srbije, ulazi u sastav Prve proleterske udarne brigade, kao Četvrti kraljevački bataljon.

Narodni heroji Kraljevačkog odreda[uredi | uredi kod]

Neki od boraca Kraljevačkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda koji su odlikovani Ordenom narodnog heroja:

Literatura[uredi | uredi kod]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.
  • Pregled Narodnooslobodilačke borbe u Srbiji, Moma Marković, Beograd 1947. godina