Koča Anđelković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Koča Anđelković
Puno ime Korun Anđelković
1755. [[]] 1755.
Mesto rođenja:  ()
1788.    [[]] 1788.
Mesto smrti:  ()

1755. 1788.

Mapa Kočine krajine

Korun "Koča" Anđelković (Panjevac (danas Kočino Selo) kod Jagodine, 1755Tekija, novembar 1788) je vođa srpskih dobrovoljaca u austrijsko-turskom ratu 17881791.

Bio je trgovac stokom, imućan čovek, ali je u trgovini dosta izgubio. Pola godine pred izbijanje rata prebegao je s porodicom u Kovin na Dunavu. Pred početak rata stupio u dobrovoljce i sudelovao u obe pripremane austrijske ekspedicije protiv Beograda (1787. i 1788.). Pokupio je nešto dobrovoljaca, čiji se broj stalno uvećavao i s njima vodio četničke borbe protiv Turaka, većinom u Pomoravlju. Poznato je da je izvršio tri velika prepada na turske transporte u Bagrdanskom tesnacu u martu i aprilu 1788. Osim njega u ovom ratu su se istakli kao njegovi saborci kapetan Radič Petrović iz Siokovca, kapetan Marjan Jovanović iz Laništa, Stanko Arambašić, Jovan Novaković, Živko Milenković i drugi.

Od cara Josifa II dobio je čin kapetana i orden. Najčešće je delovao iz manastira Jošanice. Posle šest meseci borbi s Turcima morao se povući u Banat gde je u sukobu kod Brzaske 7. septembra 1788. bio zarobljen od Turaka. Odveden je u Tekiju i tamo strašno mučen i na kraju nabijen na kolac i u strašnim mukama izdahnuo, zajedno sa trideset svojih saboraca. Po njegovom imenu narod je ovaj kraj i čitav taj rat nazvao Kočina krajina. U znak sećanja, njegovo rodno mesto Panjevac kod Jagodine je tridesetih godina dvadesetog veka promenilo naziv u Kočino Selo.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • D. Pantelić: Kočina krajina, Beograd 1930; (COBISS)
  • Radmilo Stefanović: Kočina krajina, Beograd: Prosveta, 1956 (COBISS)
  • D. Pantelić: Jedna tužba protiv kapetana Koče, Godišnjica Nikole Čupića 1931. (COBISS)
  • D. Pantelić: Seoba Koče Anđelkovića u Banat, Beograd, 1939.
  • Tekst Dušana Perovića direktora Muzeja prvog srpskog ustanka, Beograd u Enciklopediji Jugoslavije JLZ Zagreb 1980. godine.