Kobeanska govedina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kobeanska govedina (jap. 神戸ビーフ, Kōbe bīfu), japanska govedina iz regije oko grada Kobea. Nije odvojena pasmina goveda, nego je naziv za podrijetlo goveđe pasmine Tajima. Kobeanska govedina je najskuplja govedina na svijetu. Kilogram prave kobeanske govedine košta 400-600 eura, ponekad čak i više. Tek oko 4.000 goveda godišnje prodaju se kao prava Kobe govedine u Japanu.

kobeanska govedina

Kobeanska govedina se izvan Japana često nazivaju generičkim nazivom Wagyu. Uvoz kobeanske govedine u Europsku Uniju nije moguć, jer u Japanu ne postoji klaonica koja djeluje s dozvolom EU. Meso goveda posjeduje posebnu strukturu, teksturu i najniži udio zasićenih masnih kiselina. Stoka iz Kobea treba u prosjeku tri puta više vremena nego tradicionalne vrste govedine dok narastu za klanje. U pravilu se za uzgoj ne rabe umjetni hormon rasta ili antibiotici. Goveda su za oko jedne trećine su manji i lakši od obične govedine. To čini uzgoj složenim i skupim. Cilj svih uzgajivačaja te pasmine je uzgojiti "najbolju" govedinu na svijetu. Da bi se postigao takav rezultat, uzgajivači obično taje točne sastojke hrane i način uzgajanja. Zbog toga poljoprivrednici koji uzgajaju kobeanska goveda mogu držati samo mala stada. Međutim nisu zbog toga u financijski nepovoljnom položaju. Prodajom jedne krave obično je godišnji prihod osiguran.

Zbog sve veće potražnje za meso kobeanskog goveda u svijetu rastući broj međunarodnih uzgajivača bavi se uzgojom "kobeanske govedine", pogotovo u SAD-u i Australiji uzgoj kobeanskog goveda znatno se je proširio. U Njemačkoj je počeo uzgoj 2006. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]