Koalicija narodnog sporazuma

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Koalicija narodnog sporazuma je bila koalicija, uglavnom umjerenih, nacionalističkih političkih stranaka u Hrvatskoj oformljena pred prve višestranačke izbore 1990. godine.

Na njenom čelu su bili nekadašnji vođe Hrvatskog proljeća Miko Tripalo i Savka Dabčević-Kučar koji, za razliku od drugih bivših maspokovskih vođa, nisu htjeli formirati vlastite stranke. Umjesto toga su se, suočeni s velikim brojem novoosnovanih stranaka, zalagali za stvaranje široke koalicije koja bi spriječila da se antikomunistički i nacionalistički glasovi rasipaju i tako omoguće komunistima ostanak na vlasti. Tripalo je također nastojao da u novi Sabor uđe što više stranaka koje bi stvorile koaliciju te tako spriječile da se jedna jednostranačka vlast zamijeni s drugom.

U KNS je ušao veliki broj prilično različitih stranaka - desno orijentirani HDS i HKDS, liberalno orijentirani HSLS i nominalno lijeva SDSH - kao i manje regionalne organizacije i nezavisni kandidati.

Međutim, izborni zakon usvojen od strane vladajućih komunista je sadržavao dvokružni većinski sistem koji je preferirao dvije najjače stranke. U proljeće 1990. dvije najjače stranke su bili SKH i Hrvatska demokratska zajednica koja je pod vodstvom Franje Tuđmana na kraju i preuzela većinu. KNS je završio na trećem mjestu, osvojivši mali broj mjesta u Saboru.

KNS se nakon toga brzo raspala. U jesen 1990. Tripalo i Kučar su osnovali novu stranku pod nazivom Hrvatska narodna stranka.