Hrvatska narodna stranka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati
Predsjednik Vesna Pusić
Generalni sekretar Srećko Ferenčak
Osnivač Savka Dabčević-Kučar
Vice President Ivan Vrdoljak
Osnivanje 13. oktobar 1990 (1990-10-13)
Sjedište Zagreb, Hrvatska
Ideologija liberalizam,[1]
socijalni liberalizam
Politička pozicija centar
Nacionalna afilijacija Kukuriku koalicija
Međunarodna afilijacija Liberalna internacionala (promatrač)
Evropska afilijacija Europska liberalna, demokratska i reformistička stranka
Evropska parlamentarna grupa Savez liberala i demokrata za Europu
Službene boje Orange
Sabor
14 / 151
Evropski parlament
1 / 12
Web-stranica
Zvanični veb-sajt

Hrvatska narodna stranka je liberalna politička stranka lijevog centra u Hrvatskoj.

Osnovana je u jesen 1990. od bivših pristaša Koalicije narodnog sporazuma na čelu s Mikom Tripalom i Savkom Dabčević-Kučar, bivšim vođama Hrvatskog proljeća.

Pokušaji stranke da se početkom 1990-ih nametne kao liberalna, odnosno građanska alternativa predsjedniku Tuđmanu i vladajućem HDZ-u nisu urodili plodom, pa je HNS dugo vremena preživljavao u okviru raznih koalicija stranaka centra, od kojih je najpoznatija tzv. Četvorka koja je 2000. HNS-ovog člana Stjepana Mesića kandidirala za predsjednika.

Četvorka je početkom 2000. postala dijelom tzv. Trećesiječanjske vlasti, a sve do njenog kraja premijeru Ivici Račanu postajala sve važniji saveznik u sukobima s Draženom Budišom. Godine 2002. se stranka spojila s Liberalnim demokratima i promijenila ime u Hrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati.

Iako je na izborima 2003. HNS povećala broj zastupnika u Saboru, bila je prisiljena otići u opoziciju.

Godine 2007. je njenog tadašnjeg vođu Radimira Čačića u anketama uživa veliku popularnost, odnosno većina građana Hrvatske ga je preferirala kao najpoželjnijeg budućeg premijera nakon izbora 2007. godine, ali zbog odbijanja SDP-a da stupi sa njima u predizbornu koaliciju, obje stranke su ostale u oporbi. Godine 2010. su obje stranke sklopile sporazum za sljedeće izbore, poznat kao Kukuriku koalicija.

Na izborima 2011. taj je blok osvojio apsolutnu većinu u Saboru, te je HNS postala dio nove koalicijske vlade. Nakon što je 2012. Čačić podnio ostavku uslijed osude na zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće u Mađarskoj, vodstvo stranke je preuzela ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]