Klasifikacija dinosaura

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Klasifikacija dinosaura

Klasifikacija dinosaura otpočela je 1842. kada je Sir Richard Owen svrstao rodove Iguanodon, Megalosaurus i Hylaeosaurus u "zaseban tribus ili podred saurijskih gmazova, za koji bih predložio naziv Dinosauria."[1] Harry Seeley je 1887. i 1888. podijelio dinosaure na dva reda, Saurischia i Ornithischia, na osnovu strukture kuka.[2] Te podjele pokazale su se izvanredno dugotrajnim, čak i nakon nekoliko značajnih promjena u taksonomiji dinosaura.

Najveću promjenu potaknuo je rad entomologa Willija Henniga tokom 1950-ih, koji se razvio u današnju kladistiku. Za primjerke poznate samo na osnovu fosila, rigorozna analiza osobina u svrhu ustvrđivanja evolutivnih veza među različitim grupama životinja (kladusa) pokazala se nevjerovatno korisnom. Nakon što su se tokom 1990-ih razvile kompjuterske analize uz pomoć kladistike, paleontolozi su bili među prvim zoolozima koji su gotovo svesrdno usvojili taj sistem.[3] Napredno ispitivanje i rad sa međusobnim srodstvom dinosaura, uz pomoć novih otkrića koja su bacila svjetlo na prethodno nesigurne veze među taksonima, od sredine 2000-ih su počeli davati stabilizirajuću klasifikaciju. Iako je kladistika preovladavajuć klasifikacijski sistem među profesionalnim paleontolozima, linejski sistem se još uvijek koristi, naročito u djelima namjerenim za distribuciju širim slojevima društva.

Bentonova klasifikacija[uredi | uredi kod]

Budući da je većina paleontologa koji su se bavili dinosaurima zastupala odvajanje od tradicionalne, rangirane linejske taksonomije zarad nerangiranih filogenetskih sistema,[3] od 80-ih je objavljen mali broj rangiranih taksonomija dinosaura. Sljedeća shema je među najnovijima, iz trećeg izdanja Paleontologije kičmenjaka (Vertebrate Palaeontology),[4] uglednog udžbenika za studente. Iako je struktuirana kako bi odrazila evolutivnu srodnost (slično kladogramu), ona također zadržava tradicionalne rangove koji se koriste u linejskoj taksonomiji. Ta klasifikacija ažurirana je iz drugog izdanja iz 2000. kako bi odražavala nova istraživanja, ali ostaje fundamentalno konzervativna.

Benton klasificira dve dinosaure unutar Serije Amniota, Razreda Sauropsida, Podrazreda Diapsida, Infrarazreda Archosauromorpha, Divizije Archosauria, Poddivizije Avemetatarsalia, Infradivizije Ornithodira i Nadreda Dinosauria. Dinosauria je potom podijeljena na dva tradicionalna reda, Saurischia i Ornithischia. Bodež (†) služi označavanju taksona bez živućih pripadnika.

Red Saurischia[uredi | uredi kod]

†Red Ornithischia[uredi | uredi kod]

Weishampel/Dodson/Osmólska klasifikacija[uredi | uredi kod]

Sljedeća se zaniva na drugom izdanju The Dinosauria,[5] kompilacije članaka stručnjaka u tom polju, koja je pružila najsveobuhvatnije pokriće skupine Dinosauria dostupno u vrijeme kada je objavljena (1990). Drugo izdanje ažurira i revidira to djelo.

Kladogram i filogenetske definicije dolje odražavaju trenutno shvaćanje evolutivnih srodstava. Taksoni i simboli u zagradama nakon datog taksona definiraju ta srodstva. Simbol plusa ("+") između taskona pokazuje da su dati taksoni kladus zasnovan na čvoru, koji se definira kao da sadržava sve potomke posljednjeg zajedničkog pretka "sabranog" taksona. Simbol "više nego" (">") pokazuje da je dati takson takson zasnovan na stabljici, tj. da sadrži sve organizme koji dijele zajedničkog pretka koji također nije predak "manjeg" taksona.

Saurischia[uredi | uredi kod]

(Tyrannosaurus/Allosaurus > Triceratops/Stegosaurus)

Ornithischia[uredi | uredi kod]

(Iguanodon/Triceratops > Cetiosaurus/Tyrannosaurus)

Povezano[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Owens, 1842.
  2. Seeley, 1888. Iako je članak objavljen 1888, isporučen je 1887.
  3. 3,0 3,1 Brochu, C.A.; Sumrall, C.D. (2001). „Phylogenetic nomenclature and paleontology”. Journal of Paleontology 75 (4): 754–757. DOI:10.1666/0022-3360(2001)075<0754:PNAP>2.0.CO;2. 
  4. Benton, 2004. Klasifikacijska shema dostupna je online Arhivirano 2008-10-19 na Wayback Machine-u
  5. Weishampel, 2004

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Benton, Michael J. (2004). Vertebrate Palaeontology, Third Edition. Blackwell Publishing. str. 472 pp. ISBN 9780632056378. 
  • Owen, Richard (1842). „Report on British Fossil Reptiles: Part II”. Report of the British Association for the Advancement of Science 11: 60–204.