Triceratops

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Triceratops
Kostur triceratopsa (Frankfurt am Main)
Status zaštite
Status zaštite: Fosil
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Podred: Marginocephalia
Infrared: Ceratopsia
Porodica: Ceratopsidae
Potporodica: Ceratopsinae
Rod: Triceratops
Marsh, 1889.

Devet metara dugačak, Triceratops je bio najveći pripadnik porodice Ceratopsidae i jedan od posljednjih izumrlih ceratopsa.

Triceratops je bio oklopljeni dinosaur, a pripadao je skupini ceratopsa i bio pticokuki dinosaur. Dugačak je 9 metara i težak 7 tona. Živio je u Sjevernoj Americi krajem krede. Hranio se biljem. Budući da je živio u isto doba kad i T-rex, morao se moći braniti. Gornja polovica glave bila je zaštićena koštanom pločom iz koje su virila 2 roga dugačka više od metra. Imao je još i jedan mali nosni rog. S tim oružjem mogao je zadati teške ozljede grabežljivcu ili suparničkom mužjaku, ali mu je stražnji dio bio nezaštićen. Proširio se na velika područja prije masovnog pomora dinosaura.

Rekonstrukcija

Triceratops je imao jednu, kratku nazalnu bodlju i nešto duže bodlje koje su izrastale iznad njegovih očiju. Njegova glava, često veća i od tri metra, bila je najveća koju je ikada neka kopnena životinja posjedovala. Imao je veliku glavu i relativno velik mozak.

Triceratops je vrlo vjerojatno bio ratoborna životinja. Dosta pripadnika te vrste ima kosti oštećene u borbama s rivalima ili ostalim predatorima.

Triceratopsovi ostaci prvi put su otkriveni pokraj Denvera, Colorado, 1887. godine. U početku su bili identificirani kao ostaci nedavno izumrlog bika.