Carnotaurus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Carnotaurus
Rekonstrukcija
Status zaštite
fosil
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Abelisauridae
Potporodica: Carnotaurinae
Tribus: Carnotaurini
Rod: Carnotaurus
Bonaparte, 1985.

Carnotaurus ("bik-mesožder", lat. carne = meso + grč. tauros = bik) je vrsta dinosaura mesoždera iz reda Theropoda. Dobio je naziv po trouglastim rogovima iznad očiju koji podsjećaju na rogove bika. Nastanjivao je suhe ravnice, a možda i pustinje sadašnje Patagonije prije 70 milijuna godina.

Otkrio ga je José F. Bonaparte, koji je također otkrio mnoge druge južnoameričke dinosaure.[1]

Opis[uredi | uredi kod]

Skelet u muzeju u Londonu
Skica Carnotaurusa sprijeda

Carnotaurus je bio tipični teropod iz perioda kasne krede. Bio je dug oko 7,5 metara i težio je između 1,6 i 2,9 tona.[2] Tijelo mu je bilo lake građe i pokriveno krljuštima i kvrgama. Noge su mu bile duge, vitke i snažne. Ruke su bile nevjerojatno malene i sa četiri kratka prsta,[3] ali su samo dva središnja zapravo imala kosti prstiju. Uopće nije ni imao pandže na prstima i oni su bili spojeni i nepokretni.[4] Rep mu je bio dug, debeo i pokretljiv.

Također ga karakterizira neobično dug vrat (u odnosu na druge abelisauride) i njegova malena glava sa čeljustima kockastog oblika. Oči su mu bile okrenute prema naprijed, pa je vjerojatno imao binokularni vid. Također je neobično što, u odnosu na ostatak lubanje, ima vrlo tanku donju čeljust. Do sada nitko nije otkrio kako bi ovo moglo da se odražava na ishranu Carnotaurusa.[5]

Na glavi je imao par vrlo neobičnih koštanih kvrga, iznad očiju. Znanstvenici nisu sigurni čemu su one služile jer su bile prekratke za ubijanje i u najboljem slučaju je Carnotaurus mogao njima samo udariti plijen. Možda su ih mužjaci koristili za privlačenje partnera i tjeranje suparnika.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kod]

Carnotaurus je nekoliko puta prikazivan u filmovima, a najpoznatiji je slučaj u Disneyevom filmu Dinosaur. Međutim, tu su dva Carnotaurusa, koja progone krdo dinosaura biljoždera, prikazani slične veličine kao tiranosaur. Inače su bili manji od Iguanodona, glavnog lika iz filma.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Bonaparte (1985). "A horned Cretaceous carnosaur from Patagonia." National Geographic Research, 1: 149-151.
  2. Mazzetta, G.V., Christiansen, P. and Fariña, R.A. (2004). "Giants and Bizarres: Body size of some southern South American Cretaceous dinosaurs." Historical Biology, 16(2): 71-83.
  3. Bonaparte, Novas, and Coria (1990). "Carnotaurus sastrei Bonaparte, the horned, lightly built carnosaur from the Middle Cretaceous of Patagonia." Contributions in Science (Natural History Museum of Los Angeles County), 416: 41 pp.
  4. Agnolin, F.L. and Chiarelli, P. (2010). "The position of the claws in Noasauridae (Dinosauria: Abelisauroidea) and its implications for abelisauroid manus evolution." Paläontologische Zeitschrift, published online 19 November 2009. doi: 10.1007/s12542-009-0044-2
  5. Paul, G.S. (1988). Predatory Dinosaurs of the World. ISBN 0-671-61946-2. 

Drugi projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Carnotaurus
Wikivrste imaju podatke o: Carnotaurusu