Kipčaci u Gruziji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kipčaci, i u manjoj mjeri Kumani su imali važnu ulogu u historiji srednjovjekovne Gruzije, prije svega kao izvor ljudstva, ali i političke stabilnosti, koja je omogućila gruzijskim kraljevima da u 12. i 13. vijeku očuvaju nezavisnost svoje države.

Kontakti između nomadskih Kipčaka koji su kao nomadi živjeli u stepama današnje Rusije i Gruzijaca na Kavkazu su postojali i ranije, ali je prvi koji ih je masovno angažirao bio kralj David IV "Graditelj, nastojeći otkloniti opasnost od Turaka Seldžuka koji su zauzeli velike dijelove Gruzije, i izazvali depopulaciju njenog ostatka. Prema navodima gruzijskih kronika, David je znao za borbenu vrijednost Kipčaka te je svog izaslanika Giorgija od Čkondidija poslao na dvor kipčačkog kana Otroka. On je ugovorio ne samo brak Davida s kanovom kćerkom, nego i doseljavanje 40.000 Kipčaka s porodicama u Gruziju. U zamjenu za zemlju, Kipčaci su se obavezali boriti za kralja Davida. Taj se potez pokazao korisnim već 1121. kada su Kipčaci pomogli da odlučno porazi Seldžuke u bitci kod Didgorija te zauzme Tbilisi i mnoga druga gruzijska područja izgubljena prethodnih vijekova.

Veliki broj Kipčaka je nakon tih događaja ostao u Gruziji, prešao na pravoslavlje, a s vremenom ušao i u državnu upravu, čime je sprečavao intrige između tradicionalnih gruzijskih plemićkih klanova. Otpor gruzijske aristokracije prema toj politici je prisilio kraljicu Tamar da otpusti Kipčake iz državne uprave. Zbog toga je odanost Kipčaka počela slabiti, te je u 13. vijeku dio njih prešao na stranu Horezma, a potom i Mongola. Tada počinju nestajati iz gruzijskih zapisa.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Anchabadze, G.Z. (1980), The Qipchaks in Georgia. — “Problems of Modern Study of Turks”. Alma-Ata (a publication in Russian)
  • Chkhataraishvili, K. (1986), The Kipchak Resettlement in Georgia 1118, in: Georgian Soviet Encyclopedia (Encyclopaedia Georgiana), Tbilisi (in Georgian)
  • Golden, PB (1984), Cumanica I: the Quipchaqs in Georgia, Archivum Eurasiae Mediiaevi 4: 45-87
  • Kirzioglu, MF (1992), The Qipchaks in the Upper Valley of the Kura River, Ankara (in Turkish)
  • Rapp, SH (2003), Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, Peeters Bvba ISBN 90-429-1318-5
  • Suny, RG (1994), The Making of the Georgian Nation: 2nd edition, Indiana University Press, ISBN 0-253-20915-3
  • Wink, Andre (2001), Nomads in the Sedentary World, Routledge (UK) ISBN 0-7007-1370-0