Kernave

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arheološko nalazište Kernave
Svjetska baštinaUNESCO
 Litvanija
Registriran:2004.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Kernave je naziv srednjovjekovne prijestolnica Velike Kneževine Litvanije, u općini Širvintos, u dolini rijeke Neris, na istoku Litvanije. Danas je litvanski državni kulturni rezervat i arheološko nalazište, osnovan 1989. godine. Po popisu iz 2001. god. u naselju je živio 301 stanovnik.[1] Godine 2004. nalazište Kernave uvršteno je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.[2]

Kernave je već dugi niz godina tradicionalno mjesto raznih festivala i praznika, naročito ljeti. Svi ovi festivali posvećeni su istoriji Litvanije i njenim običajima. Svake godine 6. jula Kernave postaje nacionalni centar državnog praznika Litvanije poznatog kao Dan krunisanja vojvode Mindaugasa. Dio ovog praznika je i jedan od najvećih arheoloških festivala baltičkih država i država istočne Evrope poznat kao Dani žive arheologije.

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Na površini od 194,4 ha Kernave predstavlja izuzetno svjedočanstvo o postojanju ljudskih naselja na ovim prostorima u trajanju od oko 10.000 godina. Sadrži u manjem broju arheološke dokaze o drevnoj upotrebi zemljišta u kasnom paleolitu, veći broj iz perioda mezolita i neolita, a dokazi se završavaju u vremenu srednjeg vijeka. Sastoji se od kompleksnog ansambla arheoloških elemenata, uključujući nekadašnje naselje Kernave, jedinstveni kompleks impresivnih tvrđava, neutvrđenih naselja, nekropola sa grobnicama i drugih arheoloških, istorijskih i kulturnih spomenika. Nalazište sadrži arheološke dokaze o prirodnim procesima glacijalnog povlačenja u dugom i kontinuiranom periodu ljudske aktivnosti.[3]

Najraniji dokazi o ljudskoj aktivnosti datiraju između 9. i 8. milenijuma p.n.e., a kasnije stalno nastanjivanje do kasnog srednjeg vijeka, potvrđeno je u nekoliko kulturnih slojeva i grobnih mjesta. Kompleks od pet tvrđava datira iz 13. vijeka, kada je Kernavė bio važan feudalni grad zanatlija i trgovaca kojima je bila potrebna zaštita tako složenog odbrambenog sistema. Grad Kernave je uništio Teutonski red u kasnom 14. vijeku, ali se lokacija nastavila koristiti do modernog doba.

U kasnijim godinama ostaci grada bili su prekriveni aluvijalnim slojem zemlje koji je formirao vlažni treset, tako da je većina relikvija ostala netaknuta. Državni arheološki istorijski muzej Kernave organizovao je 2002. godine izložbu u Varšavi, svoju prvu izložbu izvan Litvanije, pod nazivom "Kernave - Troja Litvanije". Na primjer, Kernavė ima najstariju poznatu medgrindu, tajni podvodni put popločan drvetom. Put je služio za odbranu i datira iz 4-7 vijeka.

Postoji 15 arheoloških i 3 istorijska spomenika na teritoriji Kulturnog rezervata koji su uključeni u litvanski registar zaštićenih mjesta Litvanije.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Kernave - en.litauen-netz.de, pristupljeno 17.02.2003.
  2. „Litvanija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  3. „UNESCO: Arheološko nalazište Kernave”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023.