Kelly's Heroes

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kelly's Heroes

filmski poster
autor: Jack Davis
Režija Brian G. Hutton
Producent Gabriel Katzka
Harold Loeb
Sidney Beckerman
Scenario Troy Kennedy Martin
Uloge Clint Eastwood
Telly Savalas
Don Rickles
Carroll O'Connor
Donald Sutherland
Muzika Lalo Schifrin
Fotografija Gabriel Figueroa
Montaža John Jympson
Studio Avala Film
Metro-Goldwyn-Mayer
Katzka-Loeb
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
23. jun 1970 (1970-06-23)
Trajanje 146 min.[1]
Zemlja  Sjedinjene Države
 SFR Jugoslavija
Jezik engleski
Budžet 4 mil. $[2]
Bruto prihod 5,200.000 $(rentals)[3][4]

Kelly's Heroes (sh. Kellyjevi heroji'), također prikazivan i pod naslovima Zlato za odvažne i Ratnici, je američko-jugoslavenski ratni film snimljen 1970. godine u režiji Briana G. Huttona. Radnja se događa za vrijeme Drugog svjetskog rata u Francuskoj odakle se u ljeto 1944. godine kada se njemačke snage kaotično povlače pred američkim snagama. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Clint Eastwood, je američki podoficir, nedavno degradiran u običnog vojnika, koji slučajno dozna kako su Nijemci sakrili basnoslovnu količinu zlata u trezoru banke gradića smještenog nekoliko desetaka kilometara iza linije fronte, te dolazi na ideju da zajedno sa svojim drugovima bez znanja pretpostavljenih okupi malu jedinicu sa kojom će pokušati svo to zlato uzeti sa sebe.

Kelly's Heroes je sniman na lokacijama u tadašnjoj Jugoslaviji, a koje su uključivale istarski gradić Vižinada, Špicerov dvorac u sremskom mestu Beočinu i rudniku Vrdnik, takođe u Sremu. Osim financijskih i logističkih razloga, američki studio MGM se za jugoslavenske lokacije odlučio i zbog toga što je tadašnja JNA bila spremna producentima pomoći ustupanjem autentične njemačkog i američkog oružja i opreme iz Drugog svjetskog rata, a koje je još bilo u arsenalima. To je prije svega uključivalo tenkove Sherman, dok je za antologijsku scenu završne borbe, u kojoj se protagonistima suprostavljaju njemački tenkovi tipa Tigar, su korišteni sovjetski tenkovi T-34 koje su posebno "ušminkani" i modificirani kako bi što uvjerljivije "glumili" njemačka vozila.

Film je, pak, kritičarima privukao pažnju originalnim pristupom kako Drugom svjetskom ratu, tako i originalnim načinom na koji se nastojao iskoristiti antiestablišmentski sentiment tadašnje, pretežno, mlade publike. Umjesto da se u njemu na tradicionalni način veličaju patriotske vrline američkih vojnika ili, pod uticajem kritike tada aktualnog sukoba u Vijetnamu rat prikazuje kao tragični i besmisleni pokolj, Kelly's Heroes ga je prikazao kao "dobru zabavu", odnosno ratni kaos kao jednu od rijetkih prilika da se ostvari sve ono što je običnim ljudima zapriječeno u mirnodopskom životu. To je najviše došlo do izražaja kroz lik tenkističkog narednika Oddballa (čiji lik tumači Donald Sutherland u jednoj od svojih najpoznatijih uloga), a koji je, isto kao i ljudi kojima zapovijeda, prikazan kao svojevrsna preteča hipija koji nosi bradu, puši hašiš i koristi žargon tadašnje američke kontrakulture. Iako Kelly's Heroes nije ostvario neki naročiti komercijalni uspjeh, sa vremenom je njegova reputacija počela rasti, te je dobio svojevrsni kult status i danas se smatra jednim od najboljih ratnih filmova svih vremena.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. BBCF: Kelly's Heroes, running time pristup 1. XI 2012
  2. Hughes, p.194
  3. "All-time Film Rental Champs", Variety, 7 January 1976, pg 46.
  4. „Kelly's Heroes, Box Office Information”. The Numbers. http://www.the-numbers.com/movies/1970/0KHRS.php. Pristupljeno 26. V 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]