Karlštejn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 49° 56' 22" sgš, 14° 11' 18" igd

Karlštejn
Hrad Karlštejn
Država  Češka
Graditelj Karlo IV.
Obnovljen oko 1480. (kasnogotika)
oko 1570. (renesansa)
1887. - 1889. (neogotika)

Karlštejn (češ. Karlštejn) je gotički zamak koji je sagradio Karlo IV u 14. veku. Zamak je služio za čuvanje krune, relikvija i drugih vrednosti vladarske porodice. Nalazi se na 20 km jugozapadno od Praga, u gradiću Karlštejn i jedan je od najpoznatijih i najposećenijih zamkova u Češkoj.

Istorija[uredi | uredi kod]

Zamak je izgrađen 1348. a Karlo IV je lično nadgledao konstrukcione radove i dekoraciju unutrašnjosti. Radovi su završeni nekih 20 godina kasnije kad je riznica, Kapela Svetog Krsta koja je smeštena u Velikoj kuli, osvećena 1365. godine. Za vreme Husitskih ratova Češka kruna je prenešena u zamak gde je čuvana skoro dva veka.

Zamak je imao nekoliko rekonstrukcija: u kasnom Gotičkom stilu posle 1480, u Renesansnom stilu u zadnjoj četvrtini 16. beka i rekonstrukciju u neo-Gotičkom stilu između 1887. i 1889. koja je zamku dala današnji izgled.

Izgled[uredi | uredi kod]

Papa Gregor I, Kapela Svetog Krsta

Zasebne zgrade zamka su postavljene na različitim visinama ističući svoju važnost. Na vrhu brda dominira 60 m visoko odvojeno utvrđenje Velika kula izgrađeno na masivnim zidovima u kojoj je smeštena kapela Svetog Krsta. Odatle se može sići u Marijaninu kulu, petospratnu Cardku palatu i doći do Izvorne kule i Burgravove palate smeštene na najnižem nivou.

Turističke atrakcije[uredi | uredi kod]

Potpuno je unikatna originalna dekoracija zidnim slikama koja datira iz 14. veka, kolekcija od 129 slika na drvenim pločicama iz Kapele Svetog Krsta, najveća galerija portreta Čeških vladara u zemlji, izložena kopija krune Sv. Vaclava, krunidbene krune Čeških kraljeva.