Kapetan Crnobradi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zarobljavanje pirata Crnobradog 1718., Jean Leon Gerome Ferris, naslikano 1920. godine

Edward Teach (ili Thatch) poznatiji po nadimku Crnobradi (1680. - 22.12. 1718.) je bio čuveni britanski pirat koji je širio užas na Karipskom moru u kratkom razdoblju od 1716. do 1718. Njegova djela su proslavila njegovo ime na obje strane Atlantika.

Njegov najveći i najpoznatiji brod Osveta Kraljice Anne je pronađen uz obale savezne američke države Sjeverne Karoline nakon što je potonuo 1718. Crnobradi je imao 14 žena, a posljednjoj je bilo 16 godina.

Rođen je u Bristolu u Engleskoj. Smatra se da je živio u dobrostojećoj obitelji i da je završio škole. Služio je kao gusar u ratu kraljice Anne koji je trajao od 1702. do 1713. Isplovljavao je iz Kingstona na Jamajci da bi zarobljavao francuske brodove za Britaniju. Kada je rat završio Teach se pridružio piratskom kapetanu Benjaminu Hornigoldu i služio kao časnik na njegovom brodu. 1716. Hornigold je zarobio francusku fregatu La Concorde, naoružanu sa 20 topova, koja je prevozila crno roblje. Hornigold je tada postavio Teacha za njenog kapetana te u slupu otplovio za New Providence gdje je od guvernera Woodesa Rogersa prihvatio amnestiju. Teach je fregatu prekrstio u Osveta Kraljice Anne, broj topova je povećao na 40 i zapoćeo samostalnu karijeru. Svoj vlastiti izgled je učinio zastrašujućim vežući dugu crnu kosu i bradu u pletenice i umećući u njih komade hašiša koje bi prije bitke zapalio pa su mornari sa napadnutih brodova videći ga kako se pojavljuje iz oblaka dima mislili da ih napada sam Sotona. Tada je i stekao nadimak Blackbeard (engleski Crnobradi).

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]