Kačanik

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kačanik 1920. godine
Kačanik, Kosovo 2000

Kačanik (albanski Kaçanik ili 'Kaçaniku) (ćirilica Качаник) je grad i središte istoimene opštine na Kosovu. Administrativno pripada Uroševačkom okrugu.

Tragovi naselja na području Kačanika datiraju iz 2. vijeka n.e., a otkriveni su početkom 1980-ih prilikom zidanja lokalnog supermarketa. Sam grad je osnovao Hodža Sinan-paša, a u 16. vijeku je pod Otomanskim imperijem bio središte lokalne administracije.

Zbog strateške važnosti je Otomanski imperij 1879. godine kroz Kačanik sagradio željezničku prugu koja je spajala Skoplje sa Kosovim Poljem. Za vrijeme prvog svjetskog rata su se krajem 1915. na području Kačanika vodile žestoke borbe prilikom pokušaja srpske vojske da se spoji sa savezničkim snagama u južnoj Makedoniji (v. Kačanički manevar ........................................................................................................................................ Kocanik je osnovao Koca Sinan pasa. Ime je dobio po po gradu Kocani u Makedoniji koji je osnao njegov amidza a gradove su prozvali po svom prezimenu Koca..a takodje Kolasin u Crnoj Gori su osnovao njihovi blizi rodjaci.. Ince vode porijeklo iz Skandinavije a djed je bijo zapovjednik Vikinga koji su bili u kraljevskoj gardi u Konstantinopolju. Padom Konstantinopolja povlaci se u Izmir prihvata islam zeni se Anadolkom i mijenja prezime u Koca po oblasti Kocaeli..Potomci kasnije nastavljaju svoj vojnicki zivot i naseljavaju se na strateski vaznim mjestima.. Kocani, Kocanik, Kolasin

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]