Julije Firmik Materno

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Julije Firmik Matern)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Firmikus (lat. Julius Firmicus Maternus) bio je rimski advokat, zatim pobornik astronomije i astrologije a kasnije preobraćeni hrišćanin.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Firmikus je rođen u Sirakuzi, na Siciliji oko 300-e godine. Poreklom je iz patricijske porodice gde je stekao solidno obrazovanje. Izučavao je uglavnom pravo pa je radio kao advokat. Oko 330. godine počinje njegov period zanimanja za filosofiju, literaturu, razne istočne kultove i astronomiju. Napušta posao advokata i putuje Rimskim carstvom u potrazi za delima iz oblasti astronomije, astrologije, filosofije i istočnih kultova koji se tada šire carstvom. Tada se i sprijateljuje sa Lolijanom Mavercijem, senatorom kome i posvećuje neka svoja dela. Oko 335. godine piše svoje veliko delo o astronomiji/astrologiji: ,, De Nativitibus sive Matheseos" u 8 knjiga. Sledećih deset godina piše još manjih dela koja nisu sačuvana. Međutim, oko 345. godine pojavljuje se ,,De errore profanarum religionum", delo po tematici hrišćanska apologetika. Ovo govori da je u međuvremenu Firmikus postao hrišćanin i sada piše protiv paganskih religija, sujeverja i običaja. Nema podataka o datumu njegove smrti. Pominje se verovatna godina 360.

Dela[uredi - уреди | uredi kôd]

Lična filosofija[uredi - уреди | uredi kôd]

Firmikus je veći deo svog života bio stoik po svom stavu. Stoicizam je u to vreme bio popularan u rimskom društvu, pogotovo plemstvu. Po suštini deterministički pravac u filosofiji stoicizam je Firmikusa odveo do astrologije. Verovanje da je sve predodređeno nekim Vrhovnim Razumom i da ljudi jednostavno treba da svoj mir nađu uklapanjem i pomirenjem sa tim zakonom slagalo se sa stanovištem astrologije o predodređenosti naših postupaka uticaju nebeskih tela. To i objašnjava zašto je Firmikus otišao u tom pravcu. Osim toga Firmikus je prihvatio i neka od gledišta tada popularnih istočnih religija. Pogotovo se širio neoplatonizam. Ovo će i možda biti presudno da Firmikus postane hrišćanin. Nema pouzdanih podataka kada se dogodio ovaj preobražaj u pogledima na svet kod Firmikusa. Uglavnom on od 345. godine postaje apologeta hrišćanske vere i piše dela u odbranu hrišćanstva. Sačuvano je samo jedno koje i danas postoji u Vatikanskoj biblioteci. To je spis ,, O zabludama paganskih religija" u kojem Firmikus izlaže neke od istočnih kultova ali i grčko-rimsku pagansku religiju a zatim ih napada sa hrišćanskog stanovišta.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]