Južni pudu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Južni pudu
Južni pudu, najmanja vrsta jelena
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Podred: Ruminantia
Porodica: Cervidae
Rod: Pudu
Vrsta: P. puda
Dvojni naziv
Pudu puda
Gray, 1852

Južni pudu (lat. Pudu puda) je najmanja vrsta jelena, koja živi na jugu Čilea i jugozapadnim dijelovima Argentine u Južnoj Americi. Uvršten je kao osjetljiv na IUCN-ov popis ugroženih životinja[1]. Ugrožen je prije svega lovom i gubitkom staništa.

Neki primjerci južnog pudua žive u Zoološkim vrtovima.

Opis[uredi | uredi kod]

Visoki su od 36 do 41 centimetar [2], teški od 9 do 15 kilograma te dosegnu dužinu od 6 do 9 decimetara. Mužjaci imaju jednostavne, šiljaste rogove koji su dugi 7 do 10 centimetara, mijenjaju se svake godine[3]. Krzno ženke je smeđkaste boje. Najsvjetlije krzno ima mužjak koje je narančasto-žućkaste boje, dok mladunci imaju tamnosmeđe krzno s ponekim crnkastim nijansama. Pudu ima rep koji je dug svega nekoliko centimetara. Doživi od 8 do 10 godina.

Pudu ima neke zanimljive osobine koje ga razlikuju od drugih jelena. Može se popeti na srušeno stablo, što ponekad i čini, kako bi izbjegao opasnost ili došao do lišća. Zbog malenog rasta, često je prisiljen balansirati na stražnjim nogama da bi došao do lišća na granama. U slučaju opasnosti, javlja se upozoravajućim, lajanjem sličnim glasanjem.

Aktivni su danju, a hrane se lišćem drveća, pupovima, voćem koje padne sa stabla i cvijećem, rijetko jedu travu a ponekad koru mladih stabala. Stanište su im vlažne, guste šume umjerenih područja[3]. Kako žive u gustišu, održavaju komplicirani splet puteljaka koji mu za slučaj potrebe osiguravaju lakši, brži bijeg. Puteljci često vode do mjesta za odmor ili do dobrih hranilišta.

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Spolno zreli postaju u dobi od 6 mjeseci. Pare se od travnja do lipnja, a nakon gestacije od 200 do 220 dana, ženka koti jednog (rjeđe dva) mladunca koji teži od 1 do 1,5 kilograma.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Grubb, Peter (16 November 2005). in Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds): Mammal Species of the World, 3rd edition, Johns Hopkins University Press. ISBN 0-801-88221-4 ((en))
  2. „Pudu puda, Južni pudu”. Pristupljeno 6. 4. 2008. 
  3. 3,0 3,1 Životinje, Velika ilustrirana enciklopedija, Mozaik knjiga, Zagreb, 2005. ISBN 953-196-088-7

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Južni pudu