Jevrem Hajduković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jevrem Hajduković
Biografske informacije
Rođenje(1923-03-04)4. 3. 1923.
Podgor (selo kraj Cetinja), Crna Gora (u sastavu Kraljevine SHS)
Smrt20. 4. 2013. (dob: 90)
Ulcinj, Crna Gora
NacionalnostCrnogorac
Obrazovanje
Zanimanjepisac, nastavnik
Opus
Nagrade
Ito En Oh-i,Ocha, Lirski pečat

Jevrem Hajduković (4. mart 1923, Crmnica, Kraljevina SHS - 20. april 2013, Ulcinj, Crna Gora) je bio crnogorski pjesnik, osnivač škola i nastavnik. Jedan je od pionira haiku pjesništva u Srbiji i Crnoj Gori.

Biografija[uredi | uredi kod]

Jevrem Hajduković je rođen 1923.godine u selu Podgor, pleme Crmnica, nadomak Cetinja. Školovao se u Kotoru i u Cetinju, gdje je diplomirao na Višoj pedagoškoj školi. U svojoj veoma dugoj prosvjetnoj karijeri bio je osnivač škola po teško pristupačnim crnogorskim selima, učitelj, potom nastavnik (u osnovnoj i srednjoj školi) a onda i pomoćnik direktora i direktor škole u Ulcinju.[1]

Jedan je od prvih haiku pisaca na našim prostorima. Pisao je savremenu i haiku poeziju. Zastupljen je u antologiji haiku poezije u Crnoj Gori, u zbornicima haiku festivala u Odžacima (Srbija) i međunarodnom haiku festivalu u Novom Sadu i leksikonu srpskog haiku pjesništva u Ediciji Trešnjev list.

Haiku pjesme na ruski jezik prevodio mu je Aleksandar Ševo. Takođe je prevođen i na engleski, japanski i albanski jezik.

Pjesme je objavljivao u podgoričkom književnom listu za djecu Osmijeh, u dnevnom listu Pobjeda, Prosvjetni rad kao i u književnim novinama Svitak, časopisu za haiku Paun i listu za dječju književnost Momčilo. Zastupljen je u izboru poezije posvećene Branku Miljkoviću, Galaksija Miljković (2001), pjesmom Duga o vratu. Takođe je zastupljen i u antologiji svjetske haiku poezije i monografiji Haiku udruženja Srbije i Crne Gore (1999-2009), kao i u Savremena Crnogorska književnost za djecu i mlade.

  • Dobitnik je Nagrade za zaslugu (Merit award) na 14-om Ito En Oi Ocha u Japanu, za haiku na engleskom jeziku.
  • Dobitnik je književne nagrade Lirski pečat za književni rad koji sadržajno, književnim i umjetničkim vrijednostima podstiče etičke i trajne vrijednosti u ljudskom životu i njeguje crnogorsku književnost.
  • Mnoge druge nagrade na haiku kontestima širom Balkana.

Objavio je zbirke pjesama:

  • Sutjeska (1977),
  • Grad kojim hoda sunce (1995),
  • Zvuk plave violine (2001),
  • Hram od cvjetova (2004)[2],
  • Orlov krš (2005),
  • Dok mudrac ćuti (2006)[3],
  • Zvono (2008),
  • Pod nebeskim oltarom (2011) i
  • Prasak zore (2012).

Bio je član Haiku udruženja Srbije i Crne Gore i Udruženja književnika Crne Gore. Učesnik je Narodnooslobodilačkog rata (1941. - 1945.), imao je čin kapetana I klase. Hajduković je umro u 90. godini, 20. aprila 2013. godine u Ulcinju, u krugu porodice.

2017. godine mu je posvećen internacionalni haiku festival 'Priroda u oku' gdje su nagrađeni pisci dobili medalju sa njegovim likom.[4]

  1. https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/451511/preko-ratova-zemljotresa-i-pozara-do-vijeka-trajanja
  2. https://books.google.me/books/about/Hram_od_cvetova.html?id=eMo6AAAACAAJ&redir_esc=y
  3. https://books.google.me/books/about/Dok_mudrac_%C4%87uti.html?id=nG2AAAAACAAJ&redir_esc=y
  4. http://www.cetinje.me/cetinje/site_mne/public/index.php/index/artikli?id=1563