Crmnica (oblast)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Crmnica (razvrstavanje).

Crmnica je oblast Crne Gore. Administrativno se nalazi na teritorije opštine Bar.

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Nalazi se između plemena Paštrovića i Skadarskog jezera. Na jugu je ograđena planinama Sutormanom i Rumijom. Crmnica je najbogatiji kraj Crne Gore. Osim ostaloga tu uspijeva razno voće, poznata je po vinogradima i proizvodnji vina od autohtone sorte Vranac. U Crmnici ima i izvora petroleja.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Crmnica, kao jedna od jezerskih župa u XI vijeku.

Zbog blage klime i plodnosti ova oblast je bila čuvena odavno, u njoj su zetski vladaoci podizali dvorove i manastire.

Prvi pomen o Crmnici imamo u Ljetopisu Popa Dukljanina, u drugoj polovini 12. vijeka, gdje se, u latinskoj redakciji, kao jedna od oblasti Zete navodi i Cermeniza. U povelji vranjinskom manastiru srpskog kralja Vladislava iz 1242, spominju se gotovo sva i danas poznata sela u Crmnici i kaže se, da je ona u to vrijeme bila gusto naseljena. Tada je u njoj bilo i Arbanasa kao pastira. U topografiji ovoga kraja održala su se neka arbanaška imena i do danas.

Crmnica se dijelila na 7 plemena: Dupilo, Podgor, Brčeli, Sotonići, Boljevići, Limljani i Gluhi Do. Proces formiranja plemena okončan je tokom XVII i XVIII vijeka. Dio plemena Dupila doselio se u 16. vijeku iz Vasojevića. Plamenci u Boljevićima kazuju, da su iz Bosne, Štiljanovići i Nerandžići iz Primorja, Hajdukovići u Podgorima su iz Hota, Đonovići u Brčelima iz Miridita, Iličkovići iz Kuča, a Popovići iz Skadra. U Limljanima živi staro bratstvo Klisići. Iz plemena Boljevića je bio u 17. vijeku vladika Rufim. Iz istog plemena je i vladika Arsenije Plamenac, koji je u periodu 1781-1784. upravljao Crnom Gorom.

Na domaku Žabljaka, Bara, i Skadra Crmnica je bila na udaru Turcima, te je bila od njih više zavisna nego drugi dalji krajevi Crne Gore.

Naseljena mjesta[uredi - уреди | uredi izvor]

Sljedeća naseljena mjesta se nalaze u oblasti:

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • P. Rovinski, Černogorija, II (ruski).
  • Narodna enciklopedija (1927), članak napisao Petar Šobajić

Gallery[uredi - уреди | uredi izvor]