Rumija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rumija iznad Bara

Rumija je planina u Crnogorskom primorju, između Skadarskog jezera i Barskog polja. Građena je od paleozojskih i mezozojskih naslaga.

Na Rumiji postoje mnogi vrhovi, od kojih je najviši visok 1593 m. Od planine Sutorman na severozapadu deli je prevoj Sutorman (844 m), kojim prolazi put Bar - Virpazar. Po sredini grebena je duboki prevoj Bijela Skala (903 m.) preko kojeg vodi put od Bara za Gornje Šestane.

Severoistočna strana je oskudna vodom, dok na jugozapadu im više izvora i tri rečice: Željeznica, Bunar i Međurječ.

Nekada je Rumija bila pod gustom šumom, a danas se samo ponegde vide delovi listopadnih i borovih šuma. Na njoj su prostrani pašnjaci. Na padinama Rumije ima manjih naselja.

Mjesto hodočašća[uredi | uredi kod]

Postavljanje metalne crkve na planinu Rumiju.

Mjesto na Rumiji je kultno mjesto Jovana Vladimira i tu je iznošen krst svetog Vladimira prema drevnoj tradiciji koja datira iz vremena pre velike šizme, kada hrišćanstvo nije bilo podijeljeno na istočno i zapadno. Iako na tom prostoru živi pravoslavno stanovništvo, i katolici, a kasnije i muslimani, nastavili zajednički da nose taj krst. Ovo je primjer ekumenizma koji traje hiljadu godina, značajan sa kulturološkog i istorijskog aspekta.[1]

U leto 2005. godine mitropolit SPC Amfilohije je organizovao akciju kojom je postavljena metalna crkva na vrh planine Rumije, upravo gde se tradicionalno jednom godišnje okupljaju pripadnici svih veroispovesti.[2] Nakon toga je Islamska zajednica u Crnoj Gori rekla da njeni pripadnici više ne mogu da učestvuju u iznošenju krsta jer je postupcima gospodina Amfilohija Radovića povrijeđen taj kultni običaj. Ovo je crnogorski režim, koji je uveliko širio antisrpsku histeriju u Crnoj Gori, predstavio kao provokaciju i "snažan je šamar zajedničkom životu sve tri konfesije i dobrim međuljudskim odnosima u Baru", nakon čega su crnogorske vlasti najavile njeno uklanjanje.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]