Jarosław Kaczyński

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jarosław Kaczyński Sejm 2016a.JPG

O ovom zvuku Jarosław Aleksander Kaczyński IPA: [ja'rɔswaf ka'ʧɨɲskʲi] (18.6. 1949.-) je poljski nacionalistički političar, najpoznatiji po tome što je od 14.7. 2006. bio poljski premijer. Jaroslaw Kaczynski je predsjednik stranke Pravo i Pravda (poljski: "Prawo i Sprawiedliwość", PiS), koju je 2001. godine osnovao sa svojim bratom-blizancem Lechom Kaczynskim, koji je od 2005. na dužnosti predsjednika Poljske.

Mandat Jaroslawa Kaczynskog je predstavljao jedini slučaj u svijetu gdje su u nekoj državi braća blizanci istovremeno predsjednik i premijer. Vlada Jaroslawa Kaczynskog je bila sastavljena od PiS, populističke stranke Samoobrana Republike Poljske i ultrakonzervativne Lige poljskih porodica. Karakterizirala ju je izuzetno agresivna vanjska politika, neprijateljski stav prema Rusiji, ali i prema Njemačkoj, te sabotiranje i torpediranje inicijativa EU s poljskih nacionalističkih pozicija. U unutrašnjoj politici se karakterizirala inzistiranjem na konzervativnim društvenim vrijednostima, ali i uspješnim ekonomskim rezultatima.

Raspad koalicije u ljeto 2007. je doveo do prijevremenih izbora 21.10. iste godine na kojima je PiS teško poražena od strane liberalne stranke Građanska platforma Donalda Tuska.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Prethodi:
Kazimierz Marcinkiewicz
Premijer Poljske
danas
Slijedi:
trenutno