Jakob der Lügner (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jacob the Liar (1975 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jakob der Lügner
istočnonjemački posster
RežijaFrank Beyer
ProducentHerbert Ehler
ScenarioJurek Becker
Frank Beyer
PredložakJakob der Lügner; autor:
Jurek Becker
Uloge
MuzikaJoachim Werzlau
FotografijaGünter Marczinkowsky
MontažaRita Hiller
StudioDEFA
DFF
Barrandov Studios
DistribucijaPROGRESS Film-Verleih
Datum(i) premijere
22. 12. 1974 (1974-12-22) (DFF)
Trajanje100 min.
Zemlja Istočna Njemačka
 Čehoslovačka
Jeziknjemački
Budžet2,411.600 istočnonjemačkih maraka

Jakob der Lügner (sh. Jakob Lažljivac) je istočnonjemačko-čehoslovački igrani film snimljen 1974. godine u režiji Franka Beyera. Predstavlja adaptaciju istoimenim romanom Jureka Beckera inspiriranim stvarnim događajima u Lođskom getu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Radnja se događa u jednoj istočnoevropskoj zemlji čije su jevrejske stanovnike njemački okupatori natjerali u geta, te izložili brutalnom zlostavljanju i stalnom odvođenju u logore smrti. Protagonist, koga tumači Vlastimil Brodský, je jedan od njegovih stanovnika koji svojim susjedima tvrdi da posjeduje ilegalnu radio stanicu te im donosi fantastične vijesti o savezničkim pobjedama i skorom dolasku osloboditelja, te im tako daje nadu i diže moral.

Projekt je originalno nastao kao Beckerov filmski scenarij, odobren i predviđen za produkciju u Beyerovoj režiji 1965. godine; do nje, međutim, nije došlo jer je u međuvremenu Beyer pao u nemilost vladajuće Jedinstvene socijalističke partije Njemačke, kao i problema sa tadašnjim poljskim vlastima, koje su zbog osjetljivosti teme odbile dati dozvolu za snimanje na svojoj teritoriji. Becker je umjesto toga scenarij preradio u roman, koji je objavljen 1969. godine te postigao veliki uspjeh i svom autoru donio mnoge prestižne nagrade. Becker je iskoristio zanimanje zapadnonjemačke TV-mreže ZDF za eventualnu ekranizaciju da istočnonjemačke vlasti konačno uvjeri da se film treba snimiti. Na kraju je film snimljen u koprodukciji sa Čehoslovačkom, gdje je geto "glumio" grad Most, predviđen za rušenje, ali još uvijek jedan od rijetkih sa netaknutom arhitekturom iz predratnog doba.

Film je svoju premijeru imao u crno-bijeloj verziji na programu istočnonjemačkog državnog TV-kanala DFF, dok je verzija u boji premijerno prikazana u kino-dvoranama na proljeće. U ljeto je postao prvi istočnonjemački film prikazan na festivalu u tadašnjem Zapadnom Berlinu, gdje je Vlastimir Brodsky osvojio Srebrni medvjed za najboljeg glumca. Film je izvezen u niz zemalja, i dobio je brojne pohvale. Među zapadnim kritičarima se često navodilo da je Jakob der Lügner gotovo u potpunosti lišen komunističke propagandne, a među današnjim kritičarima se navodi kao jedno od rijetkih istočnonjemačkih ostvarenja koje se može nazvati filmom o Holokaustu u modernom smislu riječi.

Godine 1999. je snimljen hollywoodski remake Jacob the Liar sa Robinom Williamsom u glavnoj ulozi.

Uloga[uredi | uredi kod]

  • Klaus Brasch – Josef Neidorf
  • Jürgen Hilbrecht – Schwoch


Vanjske veze[uredi | uredi kod]