Ivica Jerak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivica Jerak
Biografski podatci
Datum rođenja 12. listopad, 1962.
Mjesto rođenja Debeljak pored Zadra
Datum smrti 25. kolovoz, 2005.
Mjesto smrti Husaybah, sjeverni Irak
Nacionalnost  HRV Hrvat
Nadimak "Pizza"
Supruga Hye Jerak
Vojna karijera
Godine u službi 1988. – 2005.
Čin Stožerni narednik
Ratovi Rat u Iraku
Rat u Afganistanu
Zaljevski rat
Rat u Kosovu
Važnije bitke
Operacija Bljesak
Operacija Iračka sloboda
Vojska Američka vojska (U.S. Army)
Rod vojske Američka vojska (U.S. Army)
Jedinice 1. i 3. bataljun 10. grupe specijalnih snaga

1. operativni odred specijalnih snaga–Delta

Ivica "Pizza" Jerak (Debeljak, Hrvatska 12. listopada 1962. – Husayban, Irak, 25. kolovoza 2005.) bio je hrvatsko-američki pripadnik Specijalnih snaga SAD-a i kasnije Delta Force operator.

Rani život[uredi | uredi kod]

Jerakovo rodno mjesto je Debeljak koji se nalazi u blizini Zadra. U Hrvatskoj je proveo djetinjstvo sa starijom braćom: Petrom, Andrijom, Mladenom, Borisom, sestrom Marijom, ocem Šimom i majkom Mirkom. Vojno regrutiranje bila je obveza u bivšoj Jugoslaviji i svi muškarci u dobi od 19 godina bi bili primljeni u vojsku.

Vojna karijera u SAD-u[uredi | uredi kod]

1985., nakon što je završio srednju školu, Jerak emigrira u SAD i u siječnju 1988. se prijavljuje kao borbeni liječnik u američkoj vojsci, te nakon završetka inicijalnog osnovnog vojnog treninga je dodijeljen 690. liječničkoj satniji čiji je dom baza Fort Benning u Georgiji. Od tada, Jerak je služio u operativnom odredu–Alfa 015 (danas 0115) u 1. i 3. bataljunu 10. grupe specijalnih snaga ("Zelene beretke"). Njegov posljednji vojni posao bio je asistent zapovjednika u američkom Zapovjedništvu za specijalne operacije vojske (USASOC) u Fort Braggu, Sjeverna Karolina.

Ivica je završio nekoliko vojnih tečajeva dok je služio u američkoj vojsci: Tečaj za tragača/izviđača, Rendžerska škola, Osnovni zračnodesantni tečaj, Tečaj za stručnog padobranca, Selekcija i procjena specijalnih snaga, Medicinski tečaj za specijalne operacije, Interventni medicinski tehnički tečaj, Vojni tečaj za slobodni pad i Napredni dočasnički tečaj.

"Hrvatska senzacija"[uredi | uredi kod]

"Croatian sensation", a nekada "Pizza", kako su ga zvali kolege tima, odlikovan je najvišim odličjima za rat u Kuvajtu, Afganistanu, Koreji, Iraku, Africi, na Kosovu. Prije smrti vodio je pokaznu vježbu za američkog predsjednika. Pošto je Delta Force dio strogo tajnog Združenog zapovjedništva za specijalne operacije (JSOC), Jerakovi roditelji nisu uopće prije njegove smrti znali da je već 17 godina bio u američkoj vojsci i da je imao 47 odličja. 25. kolovoza 2005., zajedno s još dva operatora i jednim rendžerom zvan Trevor J. Diesing iz 3. rendžerskog bataljuna, Ivica je smrtno stradao zbog improvizirane eksplozivne naprave (IEN) u Husaybahu (حصيبة), sjeverni Irak.