Ivanka Muačević-Nikoliš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ivanka Muačević-Nikoliš (19111942), apslovent medicine, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i supruga dr. Gojka Nikoliša.

Rođena je 11. maja 1911. godine u Vukovaru. Školovanje je započela u Karlovcu, a završila u Osijeku 1929. godine. U Pragu je studirala slavistiku, i tamo se uključila u revolucionarni studentski pokret.

Decembra 1930. godine, za vreme semestralnog raspusta, došla je iz Praga u Jugoslaviju sa velikom količinom ilegalnog partijskog materijala, koji je otkriven u Osijeku. Tada je uhapšena. Bila je u istražnom zatvoru do 24. februara 1931. godine i zatim izvedena pred Sud za zaštitu države u Beogradu i osuđena na 6 meseci zatvora, a uslovno na 3 godine.

Posle izlaska iz zatvora nastavila je studije u Beogradu, a ubrzo zatim je prešla u Ljubljanu i tamo radila u Univerzitetskom komitetu. Ponovo je uhapšena aprila 1932. godine zbod ilegalnog partijskog materijala nađenog u njenom stanu. Tada je, zbog dela u povratku, osuđena na dve godine robije i pet godina gubljenja časnih prava, a morala je i da izdrži ostatak kazne po presudi iz 1931. godine. Kaznu je izdržavala u Požarevačkom kaznenom zavodu.

Posle izlaska iz zatvora, 1935. godine, upisala se na Medicinski fakultet u Zagrebu i tamo nastavila partijski rad. Kada je izbio rat, juna 1941. godine došla je u Beograd i uključila se u partijsku organizaciju na Medicinskom fakultetu. Bila je predavač na kursevima prve pomoći. Osim toga obavljala je i dužnost kurira između Beograda i slobodne teritorije. Na toj dužnosti je uhapšena, od strane Gestapoa, krajem oktobra 1941. godine u Kragujevcu. Pošto je bila pred porođajem, privedena je u zatvorsko odeljenje Vojne bolnice u Beogradu.

Mesni komitet KPJ za Beograd dobio je zadatak da Ivanku spase iz zatvora. Pošto napad na zatvoreničko odeljenje nebi uspeo, zbog jake straže, partijska organizacija u bolnici je dobila zadatak da Ivanku prebaci na ginekološko odeljenje. Lekari Olga Popović-Dedijer, Toša Borocki i Anđelko Anđelković uspeli su da pridobiju glavnog lekara ginekologa, koji je pregledao Ivanku i izjavio da će porođaj biti težak i da bi ga trebalo izvršiti na ginekološkom odeljenju. Nemci su na ovo pristali i Ivanka je prebačena na ginekološko odeljenje na kom se porodila 24. januara 1942. godine.

Sutradan po Ivankinom porođaju, bio je dan posete bolesnicima i to je bio zgodan momenat da se izvede akcija. Dvojica partizana, naoružana revolverima, ušla su na odeljenje kao posetioci. Razoružali su žandarma i zaključali ga, a zatim pokidali telefonske veze i izveli Ivanku zajedno sa detetom. Dete je predato na čuvanje Tonki Sikimić, koja je u to vreme imala bebu, a Ivanka je posle oporavka po partijskom zadatku otišla u Zagreb.

Ivanka je u Zagrebu otkrivena i 14. jula 1942. godine uhapšena zajedno sa dr. Milom Boškovićem, narodnim herojem, dok su šetali gradom. Ubijena je u ustaškom zatvoru u leto 1942. godine.

Ivanka je bila prva supruga dr. Gojka Nikoliša (1911-1995), učesnika španskog građanskog rata i narodnog heroja Jugoslavije. Njihova ćerka, uspela je da preživi rat i bila je docent biologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Jedna ulica u beogradskom naselju Jajinci nosi njeno ime. Akcija njenog spasavanja iz bolnice, januara 1942. godine, poslužila je kao inspiracija za jednu epizodu tv serije "Otpisani", reditelja Ace Đorđeviće iz 1974. godine.