It Happened Here

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
It Happened Here
britanski kino-poster iz 1966. godine
RežijaKevin Brownlow
Andrew Mollo
ProducentKevin Brownlow
Andrew Mollo
ScenarioKevin Brownlow
Andrew Mollo
UlogePauline Murray
Sebastian Shaw
Bart Allison
Reginald Marsh
MuzikaAnton Bruckner
FotografijaKevin Brownlow
Peter Suschitzky
MontažaKevin Brownlow
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
9. 1964 (1964-09) (Cork)
Trajanje97 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski/njemački
Budžet20.000 $ (procjena)

It Happened Here (sh. Dogodilo se ovdje) ili It Happened Here: The Story of Hitler's England (sh. Dogodilo se ovdje: Priča o Hitlerovoj Engleskoj) je britanski crno-bijeli igrani film snimljen 1964. godine u režiji Kevina Brownlowa poznat kao jedno od prvih, odnosno najpoznatijih filmskih ostvarenja koje je kao glavni motiv koristilo alternativnu historiju.

Radnja filma se događa u paralelnom univerzumu u kome je 1940. godine nacistička Njemačka uspješno izvela invaziju i okupirala Britansko otočje, uspostavivši fašistički režim pod vodstvom Oswalda Mosleya. Protagonistica, koju tumači Pauline Murray, je apolitična irska bolničarka iz malog mjesta koje je nakon četiri godine okupacije postalo poprište borbi između Nijemaca i partizana koje podržavaju SAD, koje su se u međuvremenu uključile u Drugi svjetski rat.

It Happened Here je nastao po ideji Brownlowa i Andrewa Molloa (koji će poslije postati ugledni historičar) u vrijeme kada su obojica bili tinejdžeri. Snimanje se, prije svega, zbog nedostatka financijskih i tehničkih sredstava, oteglo punih osam godina. Brownlow i Mollo su, međutim, to vrijeme iskoristili da što temeljitije razrade scenarij odnosno, proučavajući detalje života na Kanalskim otocima pod njemačkom okupacijom, što uvjerljivije dočaraju kako bi izgledala njemačka okupacije Britanije, odnosno, što je još važnije, kako bi se prema njoj postavilo obično stanovništvo. Umjesto profesionalnih glumaca su se koristili amateri, odnosno naturščici, a, u nastojanju za što više realizma, za likove njemačkih vojnika su angažirani bivši njemački vojnici iz Drugog svjetskog rata, isto kao što su britanske crnokošuljaše tumačili nekadašnji Mosleyevi pristaše. Film je sniman kamerom od 16 mm, a također se inzistiralo na poludokumentarnom (cinema verite) stilu, nastojeći ga učiniti što sličniji nekadašnjim žurnalima i propagandnim filmovima iz doba rata. Sa vremenom su se u projekt uključili i profesionalni glumci, poput Sebastiana Shawa koji se pojavljuje u ulozi ljekara, a dovršavanju filma je pomogao i Stanley Kubrick, koji je zaintrigiran projektom, autorima posudio dio rekvizita i opreme nakon snimanja svog filma Doctor Strangelove.

It Happened Here je premijerno prikazan na na filmskom festivalu u Corku, a nedugo potom u Mannheimu u Zapadnoj Njemačkoj; sljedeće je godine, pak, prikazan na Kanskom festivalu. Reakcije koje je izazvao su bile burne; dio britanske javnosti je bio zgrožen prikazom Britanaca kako surađuju sa njemačkim okupatorima, odnosno prihvaćaju njihovu nacističku ideologiju, isto kao i scene u kojima partizani bez prethodnog suđenja masovno strijeljaju zarobljene Nijemce i njihove pomagače. Jevrejske organizacije je razbjesnilo angžairanje stvarnih fašista u filmu, isto kao i dijalozi likova u kojima se promovira antisemitizam. Pod njihovim pritiskom, distributeri su odbili prikazati film sve dok Brownlow 1966. godine nije pristao izbaciti sporni materijal (koji će publici postati dostupan tek nakon nekoliko decenija). Usprkos svih kontroverzi, Brownlow je kasnijih godina izgradio reputaciju kao jedan od najuglednijih autora dokumentarnih filmova i svjetskih historičara filma. Peter Suschitzky, koji je Brownlowu pomagao prilikom snimanja, će poslije steći veliki ugled kao direktor filmske fotografije.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]