Ironside (TV serija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ironside
Formatdramska serija
KreatorCollier Young
NastupajuRaymond Burr kao Robert Ironside
Don Galloway kao det. nar. Ed Brown
Don Mitchell kao Mark Sanger
Kompozitor(i)Quincy Jones
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda195
Produkcija
Trajanje60 do 90 minuta po epizodi (uz reklame)
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje28.3. 1967. – 6.2. 1975.

Ironside je bila američka dramska TV serija u produkciji Universala koja se originalno emitirala na NBC-u od 14.9. 1967. do 6.2. 1975. Pilot-epizoda u obliku TV-filma o glavnom junaku je emitirana 28.3. 1967.

Glavni junak serije hje bio Robert T. Ironside, bivši šef detektiva policije San Francisca (Raymond Burr), veteran s 25 godina službe, koji je bio prisiljen povući se nakon što ga je paralizirao od pasa naniže metak iz snajpera i prisilio da ostatak života provede u invalidskim kolicima. Njegov dobar prijatelj, policijski komesar Dennis Randall (Gene Lyons), imenovao ga je "specijalnim policijskim savjetnikom" i dodijelio mu je najviši kat zgrade u sjedištu SFPD (kao boravište i kao ured). Ironside je koristio specijalno modificirani i opremljeni policijski kombi kako bi svojim bivšim kolegama pomagao u kriminalističkim istragama. Ironside se koristio zdravim razumom kako bi rješavao te slučajeve.

Ironsideu su, osim komesara Randalla, u njegovom poslu pomagali mladi detektiv narednik Ed Brown (Don Galloway), te mlada detektivka porijeklom iz otmjenog društva Eve Whitfield (Barbara Anderson), koja je rješavala neke od teških slučajeva. Član Ironsideovog tima bio je i bivši kriminalac Mark Sanger (Don Mitchell), koji je postao Ironsideov tjelohranitelj, a kasnije i policajac, da bi na pred kraj serije završio pravni fakultet i postao advokat. Pred kraj četvrte sezone, Eve Whitfield je zamijenila još jedna mlada policajka Fran Belding (Elizabeth Baur), koja je na tom poslu ostala još četiri godine.

Kao jedna od najdužih policijskih serija svog vremena, Ironside je u svojim epizodama kao gostujuće glumce okupljao imena kao što su Harrison Ford, Ingrid Pitt Susan Saint James, David Carradine, Joseph Campanella, Susan Sullivan, Bill Bixby, David Cassidy, Greg Mullavy, Steve Forrest, David Hartman, Kent McCord, John Rubinstein, Jack Lord, Norman Fell, Gavin MacLeod, Gary Collins, William Shatner, Martin Sheen i Bruce Lee. Tamo su svoj nastup imali i zvijezde serije Knots Landing - Joan Van Ark i William Devane - a nakratko se pojavila i muzička legenda Quincy Jones, autor Ironsideove muzičke teme.

TV film

[uredi | uredi kod]

Burr i veći dio glumačke ekipe su se ponovno okupili na snimanju TV-filma 1993. godine, dovršenog nedugo prije Burrove smrti. Burr je u to vrijeme nastupao u seriji TV-filmova o Perryju Masonu, te je - kako ne bi sličio na taj lik - obojao kosu i skratio svoju bradu. Za razliku od originalne serije koja se odigravala u San Franciscu, TV-film je imao radnju u Denveru, (pod izlikom da je Ed Brown inmenovan za zamjenika šefa tamošnje policije), a isti grad je također bio mjesto gdje su se snimali posljednji Burrovi filmovi o Perryju Masonu.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]