Inguši

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Inguši su kavkaski narod, koji pretežno živi u Rusiji, odnosno u autonomnoj republici Ingušetiji, u kojoj čini oko 77% stanovništva. Inguši su većinom islamske veroispovesti, a govore inguškim jezikom, koji spada u nahsku grupu severnokavkaske porodice jezika.

Inguša ukupno ima oko 192.000.

Za vrijeme drugog svjetskog rata i njemačkog prodora na Kavkaz, Staljin je optužio Inguše za suradnju s Trećim Reichom. Zbog toga su Inguši bili deportirani u Sibir i današnji Kazahstan. Tada je, po nekim procjenama, stradalo oko dvije trećine svih Inguša.

Tek nakon procesa destaljinizacije, godine 1957., Inguši su rehabilitirani i dozvoljen im je povratak na Kavkaz. No, u međuvremenu su se na njihova područja naselili Oseti, a dio zemlje postao teritorij Sjeverne Osetije.

Zbog svega toga je, nakon propasti SSSR-a, u oktobru 1992. došlo do žestokih sukoba između Inguša i Oseta, tokom kojih je iz Sjeverne Osetije prognano na desetine tisuća Inguša.

Inguši su, zbog jezičke bliskosti i rodbinskih veza, 1990-ih iskazivali velike simpatije prema Čečenima, iako sama Ingušetija nije jednostrano proglasila nezavisnost.