U ime oca

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice In the Name of the Father (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
In the Name of the Father
RežijaJim Sheridan
ProducentJim Sheridan
ScenarioJim Sheridan
Terry George
PredložakProved Innocent; autor:
Gerry Conlon
Uloge
MuzikaTrevor Jones
FotografijaPeter Biziou
MontažaGerry Hambling
StudioHell's Kitchen Films
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
27. 12. 1993 (1993-12-27) (Irska)
Trajanje133 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Irska
 SAD
Jezikengleski
Budžet13 mil. $
Bruto prihod65,8 mil. $[1]

U ime oca (eng. In the Name of the Father) je film Jima Sheridana iz 1993. temeljen na životnoj priči Guildfordske četvorke, četvero ljudi krivo optuženih za IRA-in bombaški napad na pub u Guildfordu u kojem su ubijena četiri britanska vojnika i civil.

Radnja[uredi | uredi kod]

Zbog incidenata s Irskom republikanskom armijom, Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis) se seli iz Belfasta u London sa svojim prijateljem Paulom Hillom (John Lynch). Dvojica se infiltriraju u londonsku hipi scenu i pronalaze smještaj u nenaseljenom stanu. Upoznaju Carole Richardson i Paddyja Armstronga. Tijekom jednog od noćnih izlazaka u London Hill, Conlon u parku upoznaje beskućnika po imenu Charlie Burke i kasnije opljačka prostitutkin stan. Dok dvojica razgovaraju s prosjakom, začuje se eksplozija. Gerry i Paul bivaju lažno optuženi i uhićeni. Nedavno doneseni antiteroristički zakon dao je policiji ovlasti da optužene drži sedam dana bez optužbe. U tom vremenu, podvrgavaju ih mučenju kako bi priznali, a nakon toga uhićuju još nekoliko osoba. Nakon što ih je četvero priznalo (Hill, Conlon, Armstrong i Richardson), osuđeni su na 14-godišnji zatvor. Gerry iz zatvora zajedno sa svojim ocem Giuseppeom (Pete Postlethwaite) pokušava podnijeti žalbu na odluku. U zatvor stiže član IRA-e, Joe McAndrew (Don Baker) i kaže im kako je on izvršio bombaški napad i priznao policiji, koja je ignorirala priznanje. U međuvremenu, umire Gerryjev otac.

Nakon što je dobila Guiseppeova pisma u kojoj je moli za pomoć, odvjetnica Gareth Pierce (Emma Thompson), vjerujući da su Gerry i njegovi prijatelji nevini, počinje istraživati slučaj u policijskom arhivu. Slučajno, kad je zatražila Conlonov dosje, originalni službenik u arhivu je bolestan. Zamjenik je upita "Koji Conlon? Guiseppe ili Gerard?" Shvativši situaciju, nakon što je samo dobila pristup Guiseppeovu dosjeu, ona zatraži dosje Gerryja Conlona. U dosjeu Conlona mlađeg pronalazi dodatak dosjeu na kojem piše, "ne pokazivati obrani". Taj dokument sadrži alibi Gerryja Conlona, kao i dokaz u korist drugih optuženih. Na saslušanju, okolnosti se čine takve da će Guildfordsku četvorku vjerojatno pustiti. Napuštajući sud, Gerry kaže da će se nastaviti boriti kako bi sprao ljagu s očeva imena i da se krivci privedu pravdi.

Glumci[uredi | uredi kod]

Kontroverze[uredi | uredi kod]

Film je izazvao kontroverze jer scenarij dobrim dijelom ne prati stvarne povijesne događaje. Na primjer, Conlon i njegov otac nisu privedeni zajedno kao u filmu, a razlozi za Conlonovo puštanje su izmišljeni. Lik Emme Thompson je kombinacija nekoliko odvjetnika koji su radili na slučaju; kao odvjetnik, a ne barister, ona nije mogla te se i nije pojavila na sudu kao što je to prikazano u filmu.

Nagrade[uredi | uredi kod]

U ime oca nominiran je za Oscar za najboljeg glavnog glumca (Daniel Day-Lewis), najboljeg sporednog glumca (Pete Postlethwaite), najbolju sporednu glumicu (Emma Thompson), najboljeg redatelja, montažu, najbolji film i najbolji adaptirani scenarij.

Sountrack[uredi | uredi kod]

Soundtrack uključuje popularnu pjesmu You Made Me the Thief of Your Heart koju izvodi Sinead O'Connor, a koju su napisali Bono, Gavin Friday i Maurice Seezer.

Lokacije snimanja[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]