The Apprenticeship of Duddy Kravitz (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Apprenticeship of Duddy Kravitz
RežijaTed Kotcheff
ProducentJohn Kemeny[1]
ScenarioLionel Chetwynd
PredložakThe Apprenticeship of Duddy Kravitz by
Mordecai Richler
UlogeRichard Dreyfuss
Micheline Lanctôt
Jack Warden
Randy Quaid
MuzikaStanley Myers
Andrew Powell
FotografijaBrian West
MontažaThom Noble
StudioAstral Bellevue Pathé
Canadian Film Development Corporation
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
11. 4. 1974 (1974-04-11)
Trajanje120 min.
Zemlja Kanada
Jezikengleski
Budžet911.000 CAD$[1]
Bruto prihod1,7 mil. $[2]

'The Apprenticeship of Duddy Kravitz (sh. Naukovanje Duddyja Kravitza), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Duddy leti visoko, je kanadski igrani film snimljen 1974. godine u režiji Teda Kotcheffa. Po žanru je mješavina komedije i drame, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Teda Kotcheffa. Protagonist, koga tumači Richard Dreyfuss, je mladić koji početkom 1960-ih odrasta u siromašnoj porodici montrealskih Jevreja te preko ljeta uzima posao konobara u odmaralištu. Radnja prikazuje kako je tamo izložen antisemitskom zlostavljanju, ali također stiče prva ljubavna iskustva te poticaj da se obogati po svaku cijenu i na svaki način.

Nedugo prije snimanja filma je Dreyfuss odbio ponudu da tumači ulogu Mata Hoopera u Spielbergovom filmu Ralje. Nakon premijere je, pak, postao uvjeren da je svoju ulogu Duddyja Kravitza odigrao tako loše da će njegova glumačka karijera biti upropaštena, te je požurio dojaviti producentima Ralja da se predomislio te se tako u posljednji trenutak uključio u projekt koji će mu dati jednu od najboljih uloga karijere. Usprkos Dreyfussovih sumnji, The Apprenticeship je nakon premijere osvojio niz prestižnih nagrada, među kojima se najviše ističe Zlatni medvjed na Berlinskom festivalu. Brojni kritičari ga, usprkos toga što su u njemu iz komercijalnih razloga nastupili gotovo isključivo američki glumci, danas navode kao jedno od prvih ostvarenja kanadske kinematografije koje je postiglo veći uspjeh na domaćem tržištu, ali i uspostavilo svojevrsni posebni kanadski identitet među drugim kinematografijama svijeta. Kasnije je u nekoliko navrata ulazio u izbor najboljih kanadskih filmova ikada napravljenih.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Knelman, Martin (16 February 2013). „The Apprenticeship of Duddy Kravitz gets new life”. Toronto Star. Pristupljeno 17. II 2013. 
  2. Richard Nowell, Blood Money: A History of the First Teen Slasher Film Cycle Continuum, 2011 p 258

Vanjske veze[uredi | uredi kod]