Iestyn ap Gwrgant

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Grbovi pripisani Iestyn ap Gwrgantu

Iestyn ap Gwrgant (ili Jestyn ap Gwrgant) (velški: Justin, sin Gwrgantov) (cca. 1045–1093) bio je posljednji vladar velškog kraljevstva Morgannwg, koje se prostiralo na kasnijim grofovijama Glamorgan i Monmouthshire.[1][2]

Iestin je, prema predaji, bio posljednji izdanak loze vladara koja je poticala od Tewdriga u 6. vijeku, te je bio rodbinski povezan s potomcima slavnog velškog vladara Rhodrija Velikog. Vjeruje se da mu je glavno uporište bilo selo Dinas Powys južno od Cardiffa. Vladao je od oko 1081. do 1091. kada je, prema legendi, došao u sukob sa polulegendarnim princom Einion ap Gollwynom. Kako bi ga porazio, pozvao je u pomoć normanske vitezove na čelu s Robertom Fitzhamonom, gospodarom Gloucestera. On je došao sa svojih 12 sljedbenika i pomogao poraziti Eioniona; međutim, umjesto da napusti Iestinovu zemlju, on ju je prigrabio. Iestynu, odnosno njegovom sinu Caradog ap Iestynu, su ostala tek planinska područja odakle potiče porodica Williams iz današnjeg naselja Aberpergwm.

Neki genealozi navode mogućnost da su Iestyna poticali engleski Tudori, Oliver Cromwell, vojvode od Malborougha, princeza Diana i nekoliko američkih predsjednika.


Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Kraljevske titule
Prethodi:
Caradog ap Gruffydd
kralj Morgannwga
1081 – cca. 1090
Slijedi:
ukinuta