Gloucester

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gloucester

Panorama grada
Panorama grada

Osnovni podaci
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Krunska zemlja  Engleska
Stanovništvo
Stanovništvo 123.205
Položaj
Koordinate 51°52′N 2°14′W / 51.87°N 2.24°W / 51.87; -2.24
Gloucester na mapi Ujedinjenog Kraljevstva
Gloucester
Gloucester
Gloucester (Ujedinjenog Kraljevstva)
Ostali podaci

Gloucester je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Engleskoj, blizu granice sa Velsom. Prema proceni u njemu živi oko 123.205 stanovnika. Šire gradsko područje ima 162.203 stanovnika.


Položaj

[uredi | uredi kod]

Nalazi se u Glosterširu i 46. je grad po veličini u Engleskoj. Nalazi se na istočnoj obali reke Severn, na oko 185 kilometara od Londona.

Istorija

[uredi | uredi kod]
Zapadni kraj katedrale u Glosteru

Gloster je postojao u rimsko doba kao Glevum. Osnovan je 48. kao trgovački centar i značajan prelaz preko reke Severn. Car Nerva je 97. celo područje označio kao koloniju. Kolonija je bila za penzionisane legionare i imala je najviši status u carstvu. Legionari bi dobijali okolnu zemlju i mogli bi biti zvani u rat kao pomoćna sila. Glevum je imao mpžda oko 7.000 ljudi.

Mogu se videti ostaci zidova, a nalaze se i novčići iz toga doba. Nakon bitke kod Deorhama 577. Veseks je kontrolisao Gloster. Gloster može značiti tvrđavu, ali i reku koja sja. Pre Normanskog osvajanja Engleske u Glosteru je bio zamak, sa kovnicom novca. Zamak je bio kraljevska rezidencija.

Kralj Henri II dao je 1155. kraljevskom poveljom Glosteru slobode, kakve su uživali London i Vinčester. Drugom poveljom kralj je dao gradu pravo prolaska rekom Severn. Prvu povelju potvrdio je 1194. kralj Ričard I Lavlje Srce. Kralj Jovan bez Zemlje je svojom poveljom oslobodio grad carina u celoj kraljevini.

Postojale su brojne kasnije kraljevske povelje. Za vreme Engleskog građanskog rata Gloster je bio mesto značajne bitke. Tu se 1643. odvijala Opsada Glostera, u kojoj su pobedili paralamentarci, koji su bili pod opsadom.

Znamenitosti

[uredi | uredi kod]
  • Glosterska katedrala, potiče od opatije posvećene svetom Petru 681. U 11. veku je predana benediktincima, da bi se krajem 11. veka i početkom 12. tu gradila nova katedrala. Katedrala ima normansko jezgro sa dodacima gotičke arhitekture. Toranj je izgrađen u 15. veku. Tu je sahranjen engleski kralj Edvard II. U poslednje vreme koristila se u filmu Harija Potera
  • Crkva svete Marije de Lode, koja ima normansku kulu. Izgraćena je na mestz rimskog hrama, koji je postao prva hrišćanska crkva u Britaniji
  • Crkva svete Marije de Kript, koja je u obliku krsta i iz 12. je veka
  • kraljevski trg je u centru grada

Industrija

[uredi | uredi kod]

Gloster ima dugu tradiciju avioindustrije.

Gloster je glavno sedište Čeltenhem end Gloster, trećeg posuđivača novca na zalog.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]