Caradog ap Gruffydd

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Caradog ap Gruffydd (? - 1081) bio je princ Gwenta u jugoistočnom Walesu, koji je vladao od oko 1066. do smrti, poznat po nekoliko pokušaja da osvoji cijeli Wales preko zauzimanja Kraljevstva Deheubarth.

Bio je unuk ranijeg deheubarthskog vladara Rhydderch ab Iestyna, kao i sin Gruffydd ap Rhyddercha, koji je nakratko vladao Deheubarthom prije nego što ga je ubio Gruffydd ap Llywelyn. Prvi put se spominje oko 1065. godine, kada je spalio lovačke kuće sagrađene od strane engleskog earla i budućeg kralja Harolda Godwinsona. Godine 1072. je kod rijeke Rhymney porazio i ubio deheubarthskog vladara Mareddud ab Owaina; godine 1078. je isto učinio sa Mareddudovim nasljednikom Rhys ab Owainom. Konačno je 1081. napao još jednog princa Rhys ap Tewdwra, koji je bio prisiljen potražiti utočište u katedrali u St Davidsu.

Rhys ap Tewdr je kasnije potražio pomoć od strane Gruffydd ap Cynana, prognanog velmože koji se sa sljedbenicima vratio iz Irske kako bi osvojio Gwynedd od strane Trahaearn ap Caradoga. Njihov savez je pak stvorio savez između Caradog i Trahaerna. U bitci kod Mynydd Carn su i on i Trahaern poginuli.

Caradogov sin Owain ap Caradog se zadovoljio time da vlada samo Gwynllwgom te je osnovao lozu lordova Caerleona.


Kraljevske titule
Prethodi:
Gruffydd ap Llywelyn
Princ Glywysinga (kao dio Kraljevine Morgannwg)
1063–1074
Slijedi:
spojen u Kraljevinu Morgannwg
Prethodi:
Maredudd ab Owain
kralj-pretendent Deheubartha
1072–1081
Slijedi:
Rhys ap Tewdwr
Prethodi:
Cadwgan ap Meurig
kralj Morgannwga
1075–1081
Slijedi:
Iestyn ap Gwrgant

Literatura[uredi | uredi kod]

  • John Edward Lloyd (1911) A history of Wales from the earliest times to the Edwardian conquest (Longmans, Green & Co.)