Hugo Conrad von Hötzendorf

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hugo Conrad von Hötzendorf

Hugo Conrad von Hötzendorf (čitaj: Hugo Konrad fon Hecendorf; Darda, oko 1807.[1] - Osijek, 28. II. 1869), slikar-romantik i likovni pedagog. Učio je kod svog oca Franje te u Beču, Firenci i Rimu. Formirao se pod uticajem bečkog "zavičajnog pejsaža" te razvio slikarstvo idiličnih krajeva, uključujući i figuralnu štafelažu. Slikao je akvarele, crteže pastira, seljaka, vojnika, životinja. Jedan je od najznačajnijih osječkih slikara pejsažista. Izradio je mapu od 42 crteža olovkom pejzaža i historijskih ruševina u Slavoniji i izložio ih 1864. godine na Velikoj gospodarskoj izložbi u Zagrebu. Osim toga slikao je pejzaže iz Slovenije i Gorskog kotara te žanr-prizore. Bio je vješt crtač, koji je svoje motive obrađivao na romantičan način. Bio je vrlo uspješan i u vođenju slikarske škole. Učenici su mu bili Adolf Waldinger i Isidor Kršnjavi.

Osječka gradska risarska škola[uredi | uredi kod]

Dvije slikarske obitelji - Hötzendorf i Pfalz - bile su temelj likovne povijesti Osijeka. Osječka gradska risarska škola otvorena je 1800. godine, a vodili su je obrazovani slikari, koji će sa svojim učenicima utemeljiti likovni život Osijeka. Učitelji te slikarske škole bili su Antun Müntzberger (1800-1824), Franjo Conrad von Hötzendorf (1826-1841), Hugo Conrad von Hötzendorf (1841-1869) te Ivan Moretti (187?-1873). Svojim djelovanjem ta je škola od Osijeka stvorila jako likovno središte.

Znameni u Osijeku[uredi | uredi kod]

Grad Osijek odužio se H. C. v. Hötzendorfu nazvavši jednu od ulica u gradskoj četvrti Gornji grad njegovim imenom i postavivši njegovu bistu, koju je izradio Vanja Radauš, u Europskoj aveniji.


Reference i izvori:

  1. Kao godina rođena na kipu u osječkoj Europskoj aveniji piše 1806.
  • ELZ, HOL
  • I(vo) Šibalić: "Poznati Osječani", "Osječki dom", VI, 649, 6 - Osijek, 27-28. I. 2005.