Holyrood Palace

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Palača Holyrood
Holyrood Palace
Pogled na Palaču Holyrood
Pogled na Palaču Holyrood
Pogled na Palaču Holyrood
Mjesto Edinburgh
Država  UK
 Škotska
Vrijeme gradnje 16. vijek - 18. vijek
Tip građevine dvorac
Koordinate: 55°57′N 3°10′W / 55.950°N 3.167°W / 55.950; -3.167

Palača Holyrood (engleski: Holyrood Palace) je dvorac u Edinburghu, službena rezidencija britanskih monarha u Škotskoj.[1]

Kraljica Elizabeta II sa porodicom, svako ljeto provede barem jedan tjedan u Palači Holyrood, odmarajući se. Tad je on zatvoren za posjetioce, inače je čitavu godinu otvoren.

Karakteristike i historija gradnje[uredi | uredi kod]

Palača Holyrood nalazi se na dnu Royal Mile, odmah do ruševina augustinske Opatije Holyrood, koju je 1128. osnovao kralj David I koji je te godine poklonio zemljište na brdu Holyrood redovnicima da podignu svoju opatiju i samostalno upravljaju njome.[1]

Najstariji gotički dio dvorca podigao je između 1501. - 1505. škotski kralj James IV odmah do Opatija Holyrood. [1] Gradnju je nastavio njegov sin James V dodajući nova renesansna krila oko kvadratnog dvorišta.

Kad je James I postao i engleski kralj, odselio se London pa je dvorac izgubio svoju funkciju. Dvorac je obnovljen 1633. u sklopu priprema za krunidbu Charlesa I za škotskog kralja.

Palača je temeljito rekonstruirana i dograđena između 1671. - 1679. po nacrtima arhitekata Williama Bruca i Roberta Mylna.

Jakobitski lider Charles Edward Stuart mladi pretendent imao je dvorcu od septembra do oktobra 1745. svoju rezidenciju.

Palača je ponovno renovirana polovicom 19. vijeka, a za vladavine britanskog kralja Georga V još prije Prvog svjetskog rata potpuno je modernizirana, uvedena je struja i centralno grijanje.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Holyrood (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 25. 12. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]